Na sestanku, na katerem bodo prisotni še trije ministri Berlusconijeve vlade, naj bi razpravljali predvsem o tem, kako poteka reorganizacija Fiata v Italiji ter o povezovanju Fiata s Chryslerjem. Marchionne je ob nedavnem obisku v ZDA namreč dejal, da bi se Fiat in Chrysler, v katerem ima italijanska družba trenutno 25-odstotni lastniški delež, lahko združila v roku dveh ali treh let, nato pa bi glavni sedež iz Torina preselili v Detroit.

Minister za delo Maurizio Sacconi je na Fiat čustveno vezane Italijane po pogovoru z Marchionnejem že pomiril, da gre zgolj za nejasne hipoteze in ne kakršnokoli odločitev, vendar se polemika v Italiji še ni pomirila.

Nekdanji predsednik Evropske komisije in italijanski premier Romano Prodi je po poročanju italijanske tiskovne agencije ANSA tako ocenil, da si Italija ne more privoščiti izgube velikega dela mišic, možganov in srca Fiata. Fiat je, tako Prodi, ključen za prihodnost Italije, se pa zaveda, da je bilo povezovanje Fiata s Chryslerjem nujno, da bi lahko še naprej uspešno tekmovali s svetovno konkurenco.

Marchionne si je ob prevzemu vodenja Fiata zastavil cilj, da bodo pozitivno začele poslovati tudi Fiatove italijanske tovarne, ki že vrsto let poslujejo z izgubo. Pred časom je tako v zameno za več milijard evrov vredne investicije v posodobitev proizvodnje v dveh italijanskih obratih delavce uspel prepričati v daljši delovni teden, večizmensko delo in krajše odmore.

Evropska komisija je sicer danes začela preiskavo državne pomoči, ki jo namerava Fiatu odobriti poljska vlada. V komisiji ocenjujejo, da bi lahko šlo za nedovoljeno državno pomoč, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Poljska namerava Fiatu v okviru 180 milijonov evrov vredne investicije v proizvodnjo bencinskih motorjev v tovarni Bielsko-Biala prispevati 40 milijonov evrov sredstev. Po evropskih pravilih mora komisija preiskati vse državne pomoči, ki jih prejmejo podjetja z več kot 25-odstotnim tržnim deležem. Fiat po pojasnilih Evropske komisije presega prag na enem od trgov osebnih vozil, poljska vlada pa to oceno spodbija.