Svetovni rekord, ki je leta 2005 v dolini pod Poncami uspel Norvežanu Björnu Einarju Romörnu pri 239 metrih, lahko "pade" na generalki pred bližnjim nordijskim svetovnim prvenstvom, ki jo bo Vikersundu gostil od petka do nedelje, napovedujejo prireditelji.

Na "stari" letalnici približno 80 km severno od Osla sta najdlje poletela Avstrijec Roland Müller (leta 2004) in Finec Harri Olli (2009), ki sta pristala pri 219 metrih. Marca 2010 so Norvežani začeli prenavljati letalnico po načrtih Slovencev Sebastjana in Janeza Goriška; slednji je načrtoval tudi planiško velikanko.

Da je prenova potekala v skladu s pravili Mednarodne smučarske zveze (Fis), so si Norvežani pomagali tudi z Avstrijci, ki prav tako načrtujejo popolno prenovo letalnice na Kulmu. Na kongresu Fisa 2010 so z združenimi močmi maksimalno dovoljeno višinsko razliko med vzletiščem in doskočiščem s 130 premaknili na 135 metrov.

Minuli teden je letalnica dobila uporabno dovoljenje, norveški skakalci pa so jo že preizkusili. Z napravo je zadovoljen tudi direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih Walter Hofer: "Letalnica je res izjemna, obenem pa omogoča varne polete, kar je ta čas najpomembneje."

Slovenske barve bodo konec tedna v Vikersundu zastopali štirje tekmovalci Robert Kranjec, Jernej Damjan, Jurij Tepeš in Tomaž Naglič, je potrdil pomočnik trenerja Igor Medved, ki bo v četrtek zjutraj z ekipo odpotoval na Norveško.