Contador je ponudbo zavrnil v ponedeljkovem pogovoru za španski nacionalni radio: "Zakaj naj bi sprejel enoletno prepoved tekmovanj, če nisem naredil prav nič narobe. Resnično, kaj takega ne bi bilo pametno."

Predsednik španske kolesarske zveze Juan Carlos Castano je kolesarju, ki se je znašel v nemilosti zaradi oddanega pozitivnega vzorca, svetoval naj sprejme enoletno prepoved tekmovanj namesto, da bi se pritoževal. Naj vendarle sprejme ponujeno skrajšano kazen, je Contadorja pozval tudi prvi mož njegove ekipe Astana Giuseppe Martinelli. Običajna kazen za tovrstne prekrške je sicer dveletna prepoved tekmovanj.

Španska kolesarska zveza se je obravnave primera Contadorja, ki je v dopinškem postopku zaradi odkrite majhne sledi klenbuterola, lotila na nevsakdanji način. Trikratnemu zmagovalcu dirke po Franciji, ki se brani, da je po krivem obdolžen in da je prepovedano snov zaužil s hrano, z onesnaženo govedino, tako še ni izrekla kazni, ampak mu je predlagala možno višino kazni, od njegovega odgovora pa bo odvisna nadaljnja usoda primera.

Contador, ki ga je Mednarodna kolesarska zveza (Uci) začasno suspendirala, je sicer napovedal, da bo v primeru suspenza končal tekmovalno kariero. Leta 2006 so Američanu Floydu Landisu vzeli naslov zmagovalca Toura zaradi zlorabe dopinga.

Španski dnevnik Marca je v najnovejši izdaji, sklicujoč se na poročilo španske kolesarske zveze (RFEC), poročal, da so Contadorju na lanskem Touru vzeli štiri vzorce, vzorce so vzeli v štirih zaporednih dneh, in prav vsi vzorci so bili pozitivni na prepovedano snov klenbuterol.