Predsednik Atletske zveze Slovenije Peter Kukovica je danes v Ljubljani na začetku predstavitve izgradnje nove dvorane na kratko orisal nekaj največjih uspehov slovenskih atletov in atletinj zadnjih let ter z žalostjo ugotovil, da morajo njihovi športniki in športnice na državno prvenstvo v zimskem času zmeraj v tujino.

"Slovenija nima 200-metrske steze, kjer bi lahko naši športniki pozimi trenirali in tekmovali. To je tako, kot da bi imeli državno prvenstvo v plavanju na Dunaju ali pa recimo gimnastično prvenstvo v Italiji. Ravno pred dnevi, 3. februarja, smo imeli slovensko državno prvenstvo v Linzu v Avstriji. Pozimi je tako veliko potovanj, kar nas skrbi, saj se lahko pripeti tudi kakšna nesreča, zato ta projekt zelo podpiramo. Nočemo nujno velike dvorane z ogromno sedeži, pač pa nekakšen 'špartanski objekt', ki bi združeval več športnih panog, predvsem kolesarstvo in atletiko ter še nekatere druge (tenis, košarko, rokomet ... op. p.). Velodrom potrebuje streho, saj zdaj propada, tako da ga je potrebno pokriti, znotraj njega pa bi uredili tudi atletsko stezo s krivino, sprintersko stezo, poligona za skoke ...," je ob tem dejal Kukovica in dodal: "Vzhodno od Italije ni pokrite atletske dvorane, tako da sem prepričan v ekonomsko upravičenost objekta, saj bi ga tako lahko uporabljale tudi druge reprezentance iz naše bližine."

Seveda sta projekt pozdravila tudi navzoči minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ter novomeški župan Alojzij Muhič. Slednji je dejal, da bo omenjena dvorana v Češči vas prioriteta občine, pa čeprav je v zadnjem času zaradi bližnjega evropskega prvenstva v košarki, ki ga bo Slovenija gostila leta 2013, v programu tudi izgradnja nove dvorane v Portovalu, za katerega pa bo besedah župana še ni nič jasno. "Veseli me, da smo prišli do te faze, da lahko pričnemo z gradnjo dvorane v Češči vasi. Finančna konstrukcija sicer še ni v celoti narejena, ampak menim, da bo projekt pokrit. Konec minulega leta smo uspeli urediti gradbeno dovoljenje, naš cilj je, da se dvorana po izgradnji 'preživlja sama', torej brez večjih vložkov občine. V neposredni bližini se gradi tudi velika stanovanjska soseska ter hotelski objekt, tako da tudi z namestitvami gostujočih športnikov ne bo težav. Investicija je dokaj visoka, med 12 in 14 milijoni evrov, prepričan pa sem, da bi s partnerskim načinom financiranja in pomočjo gospodarstva to uspeli pokriti."

"Velodrom tako kot država praznuje 20. obletnico, tudi zato si želimo združiti interese kolesarstva in atletike ter na nek način dokončati ta objekt, ki je za Slovenijo in za slovenski šport izrednega pomena. Vesel sem, da je tudi občina našla posluh za to. Ministrstvo sicer v tem projektu finančno še ni sodelovalo, saj imamo sredstva na razpisih, ki jih bodo sledili tudi v tekočem letu in letu 2012. Gre za šest do sedem milijonov evrov, namenjenih športnim objektom, nekaj sredstev je na razpolago iz proračuna in iz Fundacije za šport. Pomembno je, da sta vsaj dve zvezi stopili skupaj, soglasje je tako visoko, da se bo začelo z izgradnjo, potem pa bomo vsak po svojih močeh pomagali, da bo, kot je rekel gospod Kukovica, državno atletsko prvenstvo v dvorani res morda že prihodnje leto v Sloveniji," pa je ob tem dejal minister Lukšič.

Gre torej za že obstoječi objekt, ki bo dobil streho. Ta bo, gledano s tlorisa, asimetričen krog, razpon na najdaljšem delu pa bo meril 105 metrov. Kapaciteta gledalcev bo glede na uporabnost (kolesarstvo, atletika, rokomet, košarka, judo, tenis ali boks) med 2500 in 3700 gledalci, z možnostjo dodatne razširitve na 4700 ali 4800 gledalcev. Na projektu, ki ga je vodil Marjan Zupanc iz biroja Arhe, je sodelovalo približno 30 samostojnih arhitektov, slednji so osnovne ideje pričeli risati že spomladi 2009.

Poleg omenjene nove dvorane v Češči vasi premore Novo mesto še Dvorano Leona Štuklja, ki je del srednješolskega centra, športno dvorano Marof, mesto zaključuje dvorano v Stopičah, predvidena pa je tudi posodobitev športnega parka Portoval z novo dvorano, ki bi služila košarkarskemu EP.