Na zasledovalni tekmi je z umirjenim in premišljenim streljanjem, z le tremi kazenskimi krogi okoli prireditvene hišice, kar je velika posebnost Presque Isle, osvojila osmo mesto. Napredovala je s 27. mesta po sprintu (minuta in 34 sekund za Ekholmovo). S tem je izenačila celo drugo najboljšo uvrstitev v desetletni karieri biatlonke. Triintridesetletna Kamničanka je bila doslej osma že petkrat, zadnjič pa marca 2005 na Holmenkollnu. Le kdo ji po toliko letih ne bi privoščil, da znova stopi na svečano cvetlično podelitev. Po zadnjem streljanju, kjer je pridelala dva "kroga okoli hiše", je že bila na šestem mestu, a je imela okrog sebe večinoma boljše tekačice (Makarainen, Henkel, Ekholm, Ponza) ki krojijo svetovni biatlonski vrh.

"Kar nekaj let sem imela v glavi, da sama sebi dokažem, da zmorem. Kar težko dojemam, da mi je uspelo. Pred tekmo sem bila neobičajno sproščena, kar je verjetno tudi pripomoglo k streljanju v teh kaotičnih razmerah. Na koncu se je izkazalo, da sta dve zgrešeni tarči mala mojstrovina. Imela sem hitre smuči. Imela sem opravka z boljšimi tekačicami, a sem se borila do konca," se je veselila Andreja Mali. "Da po vseh letih ni obupala in izgubila motiva, je zame neverjetno," ni skrival navdušenja trener Tomaš Kos.

Andreja Mali je tudi na sobotni tekmi mešanih štafet skupaj s Tejo Gregorin, Klemenom Bauerjem in Jakovom Fakom okusila čast proglasitve najboljših s cvetjem in tisočaka v evrih za peto mesto. V prvi predaji je naredila svoj del posla, tistega, ki sta ga pričakovala trenerja Tomaš Kos in Uroš Velepec, ki nista skrivala, da želijo več od petega mesta na Pokljuki. Bolj sta oba mrščila čelo ob streljanju Gregorinove in soseda Bauerja. Kot odločilni mož štafete je Jakov Fak na koncu znova pripravljal teren, da potrdi sloves čudežnega dečka za odločilne trenutke. Ker sta Rus Čudov in Italijan De Lorenzi na strelišču stoje mečkala in porabljala rezervne naboje, je Jakov s tveganim hitrostrelnim streljanjem oba dohitel, zataknilo se je pri magični 40. tarči dneva. Ta je padla šele s četrtim nabojem, takrat pa sta bila tekmeca že predaleč.

Fak je krojil rezultat tudi pri zasledovanju. Začel je 21., bil že na pragu deseterice, a je na velikih tarčah moral okoli v kazenski krog, kar mu je prineslo 15. mesto. "Iz tekme v tekmo se privajam na specifične ameriške razmere. Na sprintu sem trpel, na štafeti je bilo že v redu, v zasledovanju so bili odlični trije krogi, potem me je odrezalo. Tudi zaradi tega sem več tvegal s streljanjem stoje," je pripomnil Jakov Fak.