Da bo prizorišče ob reki Volgi, kjer sta proge pomagala določati tudi slovenska strokovnjaka Peter Petriček in Uroš Ponikvar, popolnoma slovensko obarvano, se je izkazalo že v kvalifikacijah. Višnarjeva je dosegla najboljši čas, Fabjanova drugega in Čebaškova desetega. Le za sekundo in 14 stotink je prve točke v svetovnem pokalu zgrešil mladi Logatčan Boštjan Klavžar (38. mesto).

Proga z zahtevnejšim uvodnim delom, dolgim spustom in ciljno ravnino za dobre tekmovalke v finišu je bila pisana na sposobnosti Fabjanove in Višnarjeve, kar je bilo očitno že minula leta. Obe imata v Ribinsku že vpisane najboljše dosežke. Fabjanova je imela še največ dela v polfinalu z Italijankama Arianno Follis in Marianno Longa, ki sta jo želeli taktično izriniti iz finala. V finalu se je vse obrnilo. Tako taktiko sta uporabili Slovenki ter s tem šolali vodilno v svetovnem pokalu Justyno Kowalczyk in še tretjo Italijanko Magdo Genuin.

"Obe s Katjo sva dobro vedeli, da sva tako močni, da lahko prevzameva vodstvo. Tekli sva vštric in tako malce zavirali ostale. V spustu sva imeli fantastične smuči, dobro sem izkoristila tudi zavetrje in ni bilo posebej težko zmagati. Težje je bilo v polfinalu. Taktika je bila ključ do uspeha," je pot do zmage opisala Fabjanova in razkrila nekatere okoliščine, "pred tekmo sem bila kar pošteno živčna. Želela sem potrditev, da se po bolezni vračam. Svetovno prvenstvo se vse bolj bliža. Da mi je uspevalo kljub živčnosti narediti vse to, je zame še več vredno. Ta zmaga za svetovno sicer ničesar ne napoveduje, zame pa je dar z neba."

Za leto dni starejšo Blejko Višnarjevo je uspeh še bolj prelomen. "Res lep občutek, ko uspe nekaj velikega. To, kar sem sprva le sanjala, v zadnjem času pa verjela, da mi lahko uspe. Seveda je drugače, če si na stopničkah s štafeto ali posamično skupaj z Vesno. Za samozavest so bile ključne že kvalifikacije. Verjela sem, da sem dovolj močna na pravi dan," je opisovala Katja Višnar in dodala, "v finalu sva izkoristili hiter start. Vzdržala sem, kar je bila moja slabost na dosedanjih tekmah. Ko sem v posnetku videla finiš, kako sem prehitela Kowalczykovo, kar nisem mogla verjeti. Telo je vzdržalo, nisem čutila trdih nog, tehnično sem tekla odlično."

Uspeh kariere je zaznamoval tudi njen fant Ola Vigen Hattestadt, ki je prav tako stopil na drugo stopničko za Rusom Petuhovom. "O, kako smo navijali. Lepo je bilo biti isti dan na isti stopnički. V Ribinsku je res posebno vzdušje, vrtijo slovensko glasbo, vsi navijači poimensko navijajo za nas. Prekrasno," je pristavila Višnarjeva. Slovenki sta hkrati naredili še veliko uslugo odsotni Petri Majdič, da je ohranila rdečo majico svetovnega pokala.

Zelo malo je manjkalo, da bi v polfinalu drsalnega sprinta, ki je na sporedu tudi v Oslu, nastopila tudi Alenka Čebašek. 21-letna Blejka je v finišu izbrala prav koridor, v katerem je pred njo tekla tudi Katja Višnar, in jo do ciljne črte povsem ujela. Zaplet je opisala Višnarjeva: "Proti koncu sem pač hranila moči, nisem pa bila pozorna na to, da je Alenka za menoj v koridorju. Če bi vsaj zavpila, naj pospešim. Zagotovo bi Alenka z več izkušnjami prehitela Nemko Denise Herrman."