Kitajska, države območja evra ter Brazilija, Kanada, Japonska, Mehika, Južna Koreja, Švica, Tajvan in Velika Britanija skupaj predstavljajo 75 odstotkov vse ameriške zunanje trgovine. V ZDA so najbolj zaskrbljeni glede Kitajske, ki ima največji presežek v zunanji trgovini.

Ta je leta 2008 dosegel rekordnih 268 milijard dolarjev, leta 2009 je zaradi krize malce padel, letos pa je na dobri poti, da rekord še preseže. Ministrstvo za trgovino bo naslednji teden objavilo skupno številko za lani, ko so ZDA v prvih 11 mesecih trgovine s Kitajsko nabrale za 252,4 milijarde dolarjev primanjkljaja.

Primanjkljaj zelo razburja kongres, kjer na potrditev čaka zakon o sankcijah proti Kitajski zaradi manipulacije z valuto, poročilo ministrstva za finance pa kritikov po pričakovanjih ne bo ustavilo. Poročilo ugotavlja, da Kitajska ne manipulira z valuto, vendar pa je napredek v smeri podražitve juana nezadosten.

Kljub temu poročilo, ki bi moralo biti objavljeno že sredi oktobra, priznava, da se je juan v primerjavi z dolarjem od junija lani do 27. januarja letos podražil za 3,7 odstotka. Ob upoštevanji inflacije na Kitajskem se je podražil za deset odstotkov.