Predvsem zaradi krčenja stroškov je slovenska zasedba s petimi biatlonci (Andreja Mali, Teja Gregorin, Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič) in peterico spremljevalne ekipe pričakovano izborna. Torej le s peterico, ki se v tej sezoni že pohvali z višjimi uvrstitvami od 12. mesta. Velepec se je že pred odhodom bal mraza, pričakale pa so jih res temperature malce pod minus 20 stopinj Celzija, kar za kraje na meji s Kanado ni nič posebnega. Isle Presque slovenski biatlon piše z zlatimi črkami. V kraju z 10.000 prebivalci je bilo pred petimi leti mladinsko svetovno prvenstvo. Tamara Barič je pod taktirko Uroša Velepca osvojila zlato in bron, vendar se za razliko od Norvežana Boea, Nemke Neune in zlatega olimpijca Francoza Jaya sedaj ne kosa z elito. Statistično je padla med tisto dvetretjinsko večino, ki uspeha iz mladinske dobe ne nadgradi.

Da je slovenski biatlon v tej ameriški "divjini" zapisan v lepih barvah, so ob prihodu v mestece opazili prav vsi. Teja Gregorin se je znašla v okrašenih izložbah v družbi Magdalene Neuner in Anne Carin Zidek kot eden najbolj prepoznavnih obrazov biatlonske karavane. Prav Gregorinova, ki ima ob sedmih uvrstitvah med deseterico in petnajstih med trideseterico enako statistiko kot vsi trije biatlonci skupaj, je imela največ zdravstvenih težav pred odhodom, a je močnejši prehlad prebolela le z nekaj izpuščenimi treningi. "Bistveno je bilo, da ni imela povišane temperature. Prepričan sem, da bo hitro ujela nivo zadnjih tekem in lovila novo bero točk še naprej. Hkrati bomo pozorni na malenkosti, ki še manjkajo v mozaiku za Sibirijo. Če pa se bo posrečilo kaj posebnega, denimo kakšne stopničke, bo to le sladkorček, če že moramo na tako dolgo pot," se nadeja Velepec. Še najbolj se tekem v ZDA veseli Jakov Fak, saj bodo med navijači sorodniki. Tadeja Brankovič Likozar se ni odločila za ameriško turnejo predvsem zaradi družine, čeprav je na zadnjih tekmah prestižne januarske turneje iz tedna v teden izboljševala dosežke.

Tudi tekaški svetovni pokal je na najbolj oddaljenem prizorišču, v ruskem Ribinsku, kjer prav tako danes začenjajo niz treh tekem (skiatlon, sprint, štafeta). Vesna Fabjan brani lansko zmago v sprintu, Katja Višnar lovi prve stopničke, Barbara Jezeršek petnajsterico, Mirjam Cossettini in Alenka Čebašek prve točke svetovnega pokala, kar lahko uspe tudi Boštjanu Klavžarju. Torej sanjska priložnost, da pred Holmenkollnom dvignejo samozavest. Razlog? Pravila FIS stimulirajo predvsem vrhunske dosežke, zato je konkurenca malce "shujšana".