Kmalu Bug Mac namesto Big Mac

"Prišel bo dan, ko bo Big Mac stal 120 evrov, Bug Mac (bug v angleščini pomeni majhen insekt) pa 12 evrov, in ko bo veliko več ljudi jedlo žuželke kot meso," je na predavanju v Wageningenu na Nizozemskem, kjer je predstavil rezultate študije, napovedal strokovnjak za žuželke Arnold van Huis.

Po njegovem mnenju naj ne bi bil tako daleč čas, ko bomo z užitkom jedli čokolado, iz katere bo prišel ven črv, ali pa pomladanske zavitke s kobilicami, pecivo z molji, čričke v pikantni omaki, pire iz stenic, pečene ličinke ali škorpijone, oblite s čokolado.

1400 vrst užitnih žuželk

Toda Marcel Dicke, ki vodi oddelek za entomologijo (vedo o žuželkah) na univerzi v Wageningenu, se zaveda, da bo potrebno še veliko časa, preden bodo ljudje v Evropi spremenili svoje prehrambene navade. "Težava je, ker Evropejci menijo, da je to nekaj umazanega," je dejal na predstavitvi muh, os, termitov, pikapolonic, vsega skupaj 1400 vrst žuželk, ki so užitne, za kar pa očitno večina Evropejcev ne ve. "Jesti moramo manj mesa in najti neko alternativo," pravi Dicke, ki zatrjuje, da v njegovi družini žuželke jedo vsak dan.

"Zastavlja se vprašanje: zakaj ne bi jedli žuželke?" se sprašuje Dicke, ki se sklicuje tudi na neko študijo, po kateri vsako leto, ne da bi vedeli, vsak Evropejec poje pol kilograma žuželk, ki so skrite na primer v marmeladi ali kruhu.

V Mehiki pa zavestno jedo 500 različnih vrst žuželk, 250 v Afriki in 180 na Kitajskem, kjer je tovrstna hrana cenjena kot velika specialiteta. Že stari Rimljani pa so radi jedli gosenice. Vendar podobno, kot je pri gobah, vse žuželke niso užitne.

Okusne mravlje v toastu

Zakaj navsezadnje ne bi jedli žuželk, če jemo polže, žabe in školjke? Menda je okus žuželk podoben okusu lešnikov. Nekatera evropska podjetja na tem področju že iščejo zaslužek. Britanski Edible (www.edible.com) že ponuja škorpijone in mravlje v toastu, na Nizozemskem majhno podjetje Bugs Organic, ki ga menda podpira nizozemska vlada, prodaja ovsene kosmiče z ličinkami hroščev iz moke, nekaj nizozemskih podjetij pa iz žuželk proizvaja proteine, ki jih nato dodajajo običajni hrani.

Tudi FAO je naklonjen ideji

Tudi v agenciji Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) podpirajo uživanje žuželk. V poročilu, ki ga pripravlja FAO, kot nadomestilo za meso in ribe predlagajo uživanje žuželk, kar naj bi v prihodnosti zagotovilo hrano vsem ljudem.

Med drugim bi FAO kot argument lahko navedel visoko hranilno vrednost žuželk, ki vsebujejo proteine, minerale in vitamine. Žuželke bi lahko postale hrana prihodnosti predvsem zato, ker je danes kar 70 odstotkov kmetijskih zemljišč namenjenih pašnikom, namesto da bi bila na njih polja. Živinoreja pa poleg tega prispeva 18 odstotkov k emisiji toplogrednih plinov. Rib pa se nalovi preveč, zaradi česar jih je vse manj.

Zastavlja se vprašanje, kako ob vsem tem leta 2050 nahraniti vseh 9 milijard ljudi, če ne bomo našli novih virov hrane? Žuželke so v divjini na voljo v velikih količinah in jih je zelo lahko vzgajati, saj se hitro množijo.

Žuželke je mogoče gojiti tudi za prehrano rib v ribogojnicah drugim živalim. Tako so v Franciji še pred četrt stoletja v ta namen gojili muhe enodnevnice, ki so jih potem dodajali živalski hrani.

Morda bo na našo prehrano v prihodnosti pomembno vplival kongres o žuželkah kot človeški hrani, ki bo leta 2012.