Številni evropski poslanci so v razpravi z Ashtonovo poudarili, da EU mora igrati vidnejšo vlogo v Egiptu in drugod v regiji ter reformirati svojo politiko do Sredozemlja. Več jih je opozorilo pred krepitvijo vpliva islamskih skrajnežev.

Med najbolj kritičnimi do Ashtonove je bil vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt, ki je od nje odločno zahteval, naj jasno pove, da unija 100-odstotno podpira ljudi v Egiptu in da mora egiptovski predsednik Hosni Mubarak oditi.

Po Verhofstadtovem mnenju je Evropa napravila dve napaki: ni dovolj dojela zgodovinskosti trenutka in ne zaupa dovolj ljudem v Egiptu, zato jo je strah islamskega režima. "Ne gre za islamsko revolucijo, gre za revolucijo za svobodo," je poudaril.

V razpravi je sodeloval tudi evropski poslanec iz Slovenije Ivo Vajgl, ki je poudaril, da dogodki v Egiptu in Tuniziji razkrivajo marginalno vlogo, ki jo EU igra v Sredozemlju in na vsem področju evropske sosedske politike.

Po Vajglovih besedah potrebuje EU reformo sosedske politike, ki bo prinesla dinamiko v reševanje odprtih problemov, od Abhazije in Južne Osetije do Cipra, Palestine in Zahodne Sahare. "Veliko dela je pred vami. Bodite ambiciozni, pa vas bomo podprli," je Vajgl dejal Ashtonovi.

Visoka zunanja predstavnica je v odzivu na mnenja evropskih poslancev odločno poudarila, da ne sprejme kritik, da je bila EU v svojem odzivu na dogodke v Egiptu ali Tuniziji počasna in ne dovolj glasna, se je pa strinjala, da lahko unija stori še več.

Ob tem je spomnila na njeno današnje srečanje z novim tunizijskim zunanjim ministrom, in poudarila, da je ta po prevzemu položaja najprej prišel v Bruselj, ker ga je ona povabila in ker jim EU nekaj pomeni. Napovedala je tudi, da bo sredi februarja odpotovala v Tunizijo.