NBC poroča o ''nadaljujočih se spopadih''. Sledeč njihovim podatkom se nasprotniki Mubaraka bojijo, da bodo njegovi privrženci, pripeljali okrepitve in se bodo spopadi še zaostrili.

Na trgu se še vedno, kljub policijski uri, nahaja veliko protestnikov, videti je ogenj, ki so ga znetile zažigalne bombe. Po zadnjih podatkih BBCja gori v bližini znanega egiptovskega muzeja, gorela naj bi sosednja stavba.

Aljazeera je poročala, da se je vojska prvič ta dan premestila šele pozno zvečer, namestili so se tako, da so opazovali glavni trg.

Poročajo o močnem streljanju na trgu, pojavljajo se novi izgredi, pro in antivladni protestniki se spopadajo med seboj. Vojska, razen nekaj opozorilnih strelov v zrak, še vedno ne posreduje.

Za nasilje naj bi bili krivi predvsem plačanci, najeti s strani varnostnih sil, in policisti v civilu, ki so se pomešali med Mubarakove podpornike tuje agencije povzema STA. BBC poroča o izjavi enega od vladnih mož ZDA, ki je povedal, da je ''nekdo, ki je zvest Mubaraku, moral poslati te ljudi, da bi prestrašil ostale protestnike.''

Egiptovske oblasti so zavrnile vse pozive drugih držav za takojšnjo zamenjavo vlade.

Egiptovski podpredsednik protestnike poziva, naj odidejo domov

Protivladni protesti, ki že devet dni zapored pretresajo Egipt, se morajo končati, da se bodo lahko začeli pogovori z opozicijo, je danes sporočil novi egiptovski podpredsednik Omar Suleiman ter protestnike pozval, naj spoštujejo policijsko uro in odidejo domov. Novinarji brez meja so medtem obsodili napade na tuje novinarje v Egiptu.

Kot poroča državna televizija Nile TV, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, je Suleiman - dolgoletni prvi mož egiptovskih obveščevalcev, ki je bil minuli konec tedna imenovan za prvega podpredsednika države v treh desetletjih trajajoči vladavini Hosnija Mubaraka - privržence opozicije pozval, naj spoštujejo poziv vojske in se vrnejo na svoje domove. Kot je dejal, je bilo sporočilo protestnikov slišano.

"Dialog s političnimi (opozicijskimi) silami .... zahteva, da se protesti končajo in da se egiptovske ulice vrnejo v ustaljene tire," je poudaril. Egiptovska opozicija je sicer danes zavrnila torkovo napoved Mubaraka, da se na prihodnjih volitvah ne bo potegoval za predsedniški položaj, in vztraja, da se lahko pogajanja o tranziciji začnejo šele po predsednikovem odstopu.

Med privrženci Mubaraka naj bi bili policisti v civilnih oblekah

Spopadi so se začeli, ko je na trg  vdrlo kakšnih 50 Mubarakovih privržencev na konjih in kamelah, in se spopadlo z množico, ki že drugi dan vztraja na trgu. Ljudje se obmetavajo s kamenjem in spopadajo s palicami. Na tisoče Mubarakovih privržencev skuša zavzeti trg Tahrir, protivladni protestniki pa se srdito branijo in jih potiskajo stran. Ljudje izkopavajo granitne kocke, kamenje mečejo celo z vrha zgradb, po zraku letijo ''zažigalne bombe''.

Med privržeci Mubaraka naj bi bilo mnogo plačancev, najetih s strani policije in varnostnih sil, da zanetijo nasilje in vnesejo razdor med ljudi. Veliko pa naj bi bilo tudi kar pripadnikov policije, tajne policije in službe državne varnosti v civilu, saj so pri njih odkrili službene izkaznice.

Provladni ljudje, naj bi po besedah protestnikov ustrelili 15 njihovih ljudi, vendar to še ni bilo potrjeno, prav tako ne število mrtvih. Združeni narodi se bojijo, da je bilo danes ranjenih vsaj 500 ljudi, med njimi tudi mnogo žensk in otrok, ki so se tudi nahajali na trgu.

CNN poroča, da egiptovska državna televizija poziva ljudi, da nemudoma evakuirajo območje trga Tahrir zaradi nevarnosti požiga stavb ter zaradi "provokativnih elementov, ki mečejo zažigalne bombe".

1500 ranjenih, trije mrtvi

Reuters poroča o več kot 1500 ranjenih ljudeh, sklicujejo se na okoliške bolnišnice. BBC, ki se sklicuje na egiptovskega ministra za zdravje Ahmeda Sameha Farida, pa je nazadnje poročala o več kot 600 ranjenih in treh ubitih ljudeh. Eden od umrlih naj bi pripadnik varnostnih sil, ki pa je bil v civilnih oblačilih. Padel je z mostu.

Današnji spopadi po pisanju AP predstavljajo novo nevarno fazo vstaje v Egiptu. Gre namreč za doslej prvo hujše nasilje med privrženci opozicije na eni in oblasti na drugi strani

MZZ: V Kairu ni več slovenskih turistov.

Nekaj Mubarakovih privržencev naj bi celo zajelo nekaj vojaških vozil in jih obrnili proti množici protivladnih protestnikov, nato pa naj bi jim jih odvzeli nasprotniki vlade. Na trgu je odjeknilo tudi nekaj strelov. V množici se je pojavil tudi solzilec, ni jasno, kdo ga je odvrgel.

Najhujši spopadi se odvijajo tik pred svetovno znanim Egiptovskim muzejem, ki so bili prejšnji teden tarča roparskih napadov. V slovitem muzeju sta pristali dve zažigalni bombi.

Vojska samo opazuje dogajanje

AP poroča, da vojska očitno niso nameravali posredovati. Ko se je kaos stopnjeval, naj bi v zrak sicer izstrelili več opozorilnih strelov in celo uporabili solzivec, a do večjega posredovanja ni prišlo, čeprav naj bi privrženci opozicije vojake prosili za zaščito.

Vojska je sicer predhodno protivladne protestnike, ki jih včerajšnja Mubarakova obljuba, da ne bo kandidirdal na naslednjih volitvah, ni prepričala, pozvala h koncu demonstracij, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Tiskovni predstavnik vojske je dejal: "Posredovali ste svoje sporočilo. Vaše zahteve so znane ... zdaj se lahko vrnete k običajnemu življenju."

Mubarakovi pristaši demonstrirajo tudi v Aleksandriji. Tam so po poročanju televizije Al Džazira izbruhnili tudi spopadi med njimi in nasprotniki predsednika.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, naj bi organizatorji protestov v podporo Mubaraku ljudem za sodelovanje plačevali po sto egiptovskih funtov oziroma 12 evrov, mnogo pristašev Mubaraka pa naj bi bilo vladnih uslužbencev in celo članov tajnih služb, navajajo opozicijski voditelji, vlada to zanika.

Dogajanje na trgu Tahrir lahko v živo spremljate prek spletne strani Al Jazeera

Napadi na novinarje

Reuters poroča o napadu na novinarja Al-Arabiyje, ki je bil najden na cesti, brutalno pretepen.

Novinarji brez meja so se medtem danes zvečer odzvali na današnje "šokantne napade" Mubarakovih privržencev in policistov v civilu na tuje novinarje, ki s terena poročajo o dogajanju v Egiptu. V svoji izjavi so izpostavili napade na "novinarje BBC, Al Džazire, CNN, Al Arabije in ABC News".

Kot je ob tem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril generalni sekretar organizacije Jean-Francois Julliard, je bilo več novinarjev neposredno napadenih s strani predsednikovih privržencev in policistov, ki so se infiltrirali mednje. Bili so pretepeni, njihovo opremo pa so ukradli.

Spomnil je še, da ljudje ne smejo pozabiti, da so novinarji le "zunanji opazovalci" dogajanja. Napadi nanje so bili namreč po njegovih besedah dejanja maščevanja proti mednarodnim medijem, ki naj bi podpirali opozicijske protestnike in njihove zahteve po takojšnjem odstopu Mubaraka. Mednarodno skupnost je pozval, naj se se ostro odzove.

Državna televizija je danes tudi sporočila, da so oblasti skrajšale policijsko uro, ki se bo poslej namesto ob treh popoldne začela ob petih ter bo trajala do sedmih naslednje jutro in ne več do osmih. Policijska ura je v veljavi od petka, v preteklih dneh pa so tisoči Egipčanov na ulicah vztrajali tudi med policijsko uro.

Egiptovska opozicija za petek napoveduje nove velike proteste

Egiptovska opozicija je danes sporočila, da petkovih množičnih demonstracij proti predsedniku Hosniju Mubaraku tudi po njegovi napovedi, da se jeseni na volitvah ne bo potegoval za nov mandat, ter pozivu vojske h končanju protestov, niso odpovedali, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na neimenovanega organizatorja protestov.

Opozicija je Mubaraku dala do petka čas, da odstopi s položaja, zato so petkove demonstracije že poimenovali "Petek odhoda".

Kot je povedal neimenovani organizator, za petek načrtujejo pohod do predsedniške palače v Kairu, demonstracije pa naj bi bile tudi drugod po državi.

Vojska je državljanom na mobilne telefone poslala tudi sms sporočila, v katerih obljublja, da ne bo uporabila sile proti ljudem, ter jih poziva, naj branijo svojo državo.

Tudi največje opozicijsko gibanje v državi Muslimanska bratovščina je v današnji izjavi zavrnilo predsednikovo ponudbo, da oblast zapusti po jesenskih volitvah, ter zapisalo, da končanje Mubarakovega režima "nima alternative". "Ljudje zavračajo vse delne ukrepe, ki jih predlaga vodja režima, ne sprejemajo nobene alternative odhodu režima," je še poudarila bratovščina.

Internet zopet deluje

Po poročanju tujih tiskovnih agencij je danes po več dneh v Kairu znova začenja delovati internet. Oblasti so pred dnevi, ko so se začeli množični protesti, v Egiptu onemogočile delovanje interneta in mobilne telefonije.

V Kairu imamo tudi našega posebnega poročevalca Ervina Hladnika - Milharčiča.