Ali bo odgovor na to vprašanje dala že današnja seja nadzornega sveta, Berginc včeraj še ni mogel zagotoviti. Spomnimo pa, da je nadzorni svet Telekoma že julija lani zadolžil ekipo Ivice Kranjčevića , naj proti bivši upravi Telekoma, ki sta jo vodila Bojan Dremelj in Dušan Mitič, sproži ustrezne pravne postopke v zvezi z njihovo odgovornostjo. Vzrok? Revizijsko poročilo o prevzemih v Makedoniji in družbe Najdi.si, ki je ugotovilo kopico pomanjkljivosti: da pri prevzemih sploh ni bil definiran način oblikovanja nakupnih cen, poleg tega je bila stopnja nadzora nad družbami, za katere je Telekom plačal bajne vsote, majhna, hkrati pa so bili nadzorniki premalo informirani.

Ko se je 15. julija lani omenjeni rok iztekel, so nadzorniki sporočili, da bodo pravni in ekonomski strokovnjaki preverili vsa dejstva in ugotavljali morebitno škodo. Zatem je bil določen drugi rok, 31. januar letos. Bo že danes jasno, ali bodo tožbe vložene ali ne? "Lahko da bo minil še kak dan, gotovo pa ne mesec dni," je pojasnil Berginc.

Glavna tema današnje seje bo sicer združitev Telekoma in Mobitela ter hčerinskih družb Najdi.si in Planet 9, do česar naj bi prišlo do konca junija oziroma marca letos. Uprava, ki jo vodi Kranjčević, bo morala nadzornemu svetu povedati tudi, kje bo "našla" 16 milijonov evrov prihrankov, da bo skupina Telekom letos prišla do 28 milijonov evrov dobička pred davki. Omenjeno napoved je Telekom dal v začetku januarja, ko je objavil, da sta ključni naložbi, One v Makedoniji in Ipko na Kosovu, vredni skoraj polovico manj oziroma "le" še 235 milijonov evrov.

"Ker je konjunkture konec, je treba gledati na stroške. Kaj bo uprava Telekoma storila, je odvisno od nje. Zavedati pa se moramo, da je situacija resna in se mora zniževati vse stroške, tudi dela," je bil neposreden Berginc.

tomaz.modic@dnevnik.si