Načelnica občinskega oddelka za finance Urška Otoničar je pojasnila, da sta osnutka za letošnje in prihodnje leto, ki ju je mestni svet potrdil, vredna 328,5 oziroma 317 milijonov evrov. Osnutka proračunov sta sicer precej nižja od lanskega rekordnega proračuna, predvsem na račun naložb, ki jih bo letos za dobrih 30 milijonov evrov manj kot lani, leta 2012 pa je načrtovan znesek za investicije nižji za neverjetnih 50 milijonov evrov.

Kot smo že pisali, se bo to konkretno poznalo pri uresničitvi cele vrste napovedovanih projektov, ki so jih na mestni občini ali postavili "na hladno", ali zanje poiskali zasebne partnerje ali pa računajo na pridobitev evropskih sredstev. To velja za gradnjo garažne hiše pod tržnico, ureditev Petkovškovega nabrežja, dokončanje centra sodobnih umetnosti v nekdanji tovarni Rog ter prenovo kopališč Ilirija in Kolezija.

Na področju naložb v športne objekte bo glavnina denarja iz občinskega proračuna ponovno šla v Stožice, saj bo, kot smo že pisali, letos zasebnemu partnerju Grepu občina za dodatno naročena dela in opremo ter višje stroške gradnje plačala 16,3 milijona, v prihodnjem letu pa še 10,3 milijona evrov. Po drugi strani je za prenovo kopališč Ilirija in Kolezija v tem in prihodnjem letu občina namenila borih 100.000 evrov, za gimnastični center Pegan-Petkovšek pa 20.000 evrov. Financiranje teh projektov v tem trenutku tako sloni pretežno na državi in zasebnih partnerjih.

Anže Logar iz SDS je na včerajšnji obravnavi osnutkov proračuna v mestnem svetu opozoril tudi na nižanje stroškov za vzdrževanje in naložbe v ceste, kar je po njegovem mnenju sprto z izjavami o pomembnosti urejanja prometa v mestu. "Župan pravi, da je ureditev prometnih razmer prioriteta številka ena. Vendar v proračunu lahko preberemo, da je stanje cest slabo in da se v preteklih letih niso vlagala sredstva v gradnjo novih cestnih povezav. Za koncesijsko vzdrževanje cest je v osnutku proračuna predvidenih 40 odstotkov manj sredstev, podobno velja za gradnjo novih kolesarskih stez." Tudi za širjenje območij vrtičkov Logar opozarja, da jih na mestni občini obljubljajo, v proračunu pa sredstev zanje niso predvideli.

Precej manj pesimističen je ljubljanski župan Zoran Janković, ki kljub občutno nižjim sredstvom za naložbe obljublja, da se projekti ne bodo ustavili: "Za Ilirijo bomo letos imeli gradbeno dovoljenje, Kolezijo bomo obnovili v tipičnem javno-zasebnem partnerstvu, občinski vložek bodo zemljišča. Tudi za atletski center ŽAK je že narejen idejni projekt, zdaj samo upamo, da se s Slovenskimi železnicami uspemo dogovoriti za zemljišča."