Nastop malih zvezdnic je bil v središču pozornosti, Blejka pa je na desetkilometrski preizkušnji v klasiki ugnala Kranjčanko kar za minuto in 25 sekund. To je bilo kar precejšnje presenečenje, saj sprinterka Višnarjeva doslej ni veljala za "maratonko", tudi na desetki bi domala vsi stavili na Jezerškovo.

"Premalo je bilo klanca," je malce kasneje vzrok našla Jezerškova, ki je bila na prvih tekmah Tour de Ski prvič med trideseterico najboljših. Višnarjevi, šesti v sprintu v Otepaeae, se je le smejalo do ušes. Po rami jo je trepljal tudi Vladimir Korolkevič. "Tu se je videl njen napredek. Res je bila proga v treh četrtinah s soročnim odrivom, kjer je Katja zelo močna, toda vidi se, da veliko dela za izboljšanje vzdržljivosti," ni bil presenečen Volodja. Prav ta zgodba z nedeljske tekme pod Poncami ima v sebi nekaj ključnih podatkov za bližnjo tekmo svetovnega pokala v Ribinsku ter tudi za svetovno prvenstvo na Holmenkollnu. Na treh tekmah bo nastopila kar peterica, ki že ima normo za Oslo. Brez Petre Majdič, ki se, mimogrede, na domačih tekmah že zelo dolgo ne pojavi. Ob Vesni Fabjan, ki v Rusiji brani lansko zmago v sprintu, Višnarjevi in Jezerškovi bosta nastopili tudi Mirjam Cossettini (normo je pritekla na pokalu OPA s stopničkami) in Alenka Čebašek, ki je na svetovnem prvenstvu U23 v Otepaeae pritekla šesto mesto.

"V Ribinsk bomo vzeli vse, ki imajo normo za Oslo. Poleg sprinta, kjer sta Vesna in Katja sposobni priti v sam vrh, bo v Rusiji tudi test za štafeto. Predvsem me zanima, kako se bo Katja prilagodila na prvo predajo. Da preizkusimo različice, če morda Petra Majdič ne bi nastopila v štafeti v Oslu. Vremenska napoved v Rusiji ne obeta ekstremnega mraza, zato bo to zame pravi test za svetovno prvenstvo v vseh pogledih," se je razgovoril Volodja, ki je kot strokovnjak na vrhu tekaške piramide z veseljem spremljal nastope na mladinskem svetovnem prvenstvu v Estoniji. Nika Razinger (11. mesto), Eva Sever Rus (19., obe 10 kilometrov drsalno), Anamarija Lampič (16., sprint), Anja Eržen (21., skiatlon), šesto mesto štafete mladink (Eržen, Lampič, Einfalt, Razinger) ter še zlasti četrto mesto Roka Tršana (skiatlon, 20 kilometrov) dokazujejo, da ima slovenski smučarski tek zgledno piramido tudi pod Petro Majdič, ki bo imela kot morebitna bodoča menedžerka prijetno delo pri trženju uspehov. "Res sem vesel, da se je tudi v Estoniji pokazalo, da imamo tako številčno in uspešno mlado žensko vrsto. Morate vedeti, da bodo vsi, s Tršanom vred, še naslednje leto nastopali v mladinski konkurenci. To moramo obdržati in s fanti trdo delati naprej. Rok je zgled za to, kaj pomenita pravi pristop in odnos do teka," je pripomnil Korolkevič, ki si zasluge za uspehe pripenja le v skupinskem pristopu, čeprav veliko sloni prav na njegovem sistemu dela.

Dokaz, da pri tekačicah na razvoj gledajo tudi bolj celovito, je primer Anje Eržen. Olimpijka iz Vancouvra, ki je s štafeto tudi pritekla normo za Oslo, a nanjo očitno ne računajo, v tej sezoni ne izstopa tako kot lani. "Anja kot Zoisova štipendistka več časa posveča šoli. Izpustila je kar nekaj priprav, to pa se s časom tudi opazi. Vendar Anja je še mlada, na račun šole pa ne želimo ničesar izsiliti. Še dovolj časa bo," je o svoji najmlajši varovanki, ki je včeraj zadnji dan MSP v Otepaeae v prvi predaji štafet opravila kot četrta, za Norvežanko, Nemko in Švedinjo, navrgel Korolkevič.