Včeraj je dosegel drugo zmago na tekmah za svetovni pokal v karieri. V Willingenu je pred 20.000 gledalci poskrbel, da je zmaga prvič po letu 2003, ko je slavil Hannawald, ostala doma.

Enaindvajsetletnik iz Spodnje Bavarske je vodil že po prvi seriji, ko je pristal pri 143,5 metra. V finalu ga je z imenitnim skokom (140,5 metra) pred izziv postavil Martin Koch, a je ostal miren in kljub meter in pol krajšemu dosežku odbil napad Avstrijca, ki je ostal na drugem mestu, na tretji stopnički je pristal Simon Ammann. "Fantastično! Prekrasno je zmagati pred domačimi navijači. Malo sem bil živčen pred drugim skokom, saj sem bil na vrsti kot zadnji. V takšnem položaju nisem pogosto, a me je pritisk očitno le še spodbudil. Želim se ustaliti med najboljšimi skakalci na svetu," je pripovedoval Severin Freund. V skupnem seštevku svetovnega pokala v vodstvu ostaja Thomas Morgenstern, ki je bil tokrat četrti.

Slovenci se najboljšim niso približali. Na tekmi jih je bilo šest, v finale pa so se uvrstili trije. Najboljši je bil Peter Prevc, ki je s 13. mesta po prvi seriji nazadoval na 18., Jurij Tepeš je ostal na 19. Jernej Damjan ni ponovil predstave s sobotne ekipne tekme, ko je v drugem poskusu pristal pri 141 metrih. Za rep je ujel finale, tekmo pa končal na 26. mestu. Rok Zima (34.), Matjaž Pungertar (45.) in Mitja Mežnar, ki so si nastop prislužili z uspehi v celinskem pokalu, se v finale niso uvrstili. Mežnar je bil diskvalificiran, ker je imel predolge smuči glede na telesno težo. "Trije skakalci v finalni seriji so lep ekipni uspeh. Za Damjana je škoda, da v prvem skoku ni izkoristil dobrih razmer, v drugem pa je naredil veliko boljši skok, a so bile razmere slabše. Tepeš je naredil dva zelo dobra skoka. Prevc pa je pokazal en zelo dober skok in en soliden skok. Mislili smo, da se bo prebil bližje deseterici, a je za to treba narediti dva zelo dobra skoka," je povedal glavni slovenski trener Matjaž Zupan.

Na sobotni ekipni tekmi so prepričljivo zmagali Avstrijci pred Nemci in Poljaki. Slovenci so med desetimi sodelujočimi reprezentancami zasedli sedmo mesto. "Naš cilj pred tekmo je bila uvrstitev v prvo šesterico. Na koncu smo zadovoljni s sedmim mestom, saj se v tem trenutku več ni dalo doseči," je dejal Zupan. Nemška turneja, na kateri se reprezentance borijo za 100.000 evrov (v vodstvu so Avstrijci), se bo v sredo nadaljevala v Klingenthalu. Slovenski šesterici se bo pridružil Robert Kranjec, ki je v minulih dneh treniral pod taktirko trenerja Janija Grilca.