Donava je imela danes vsega 2,5 stopinje Celzija, kljub temu pa so se vanjo pognali številni navdušenci. Precej jih je navdušenje minilo že ob prvem stiku z vodo, a mnogi so vztrajali do konca in preplavali približno štiri kilometre do cilja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Tu sem že osemnajstič in užival sem vsako minuto," je dejal 62-letni kovinostrugar Hans Hartmann, eden izmed udeležencev festivala. "Nič se ne more primerjati s tem, ko plavaš mimo Neuburga in poslušaš vzklike navijačev, ki te vzpodbujajo. Če si v dobri formi in če je obleka dobra, potem voda sploh ni tako mrzla," je dejal.

V reki okoli dvajset polarnih medvedov

Med plavalci pa so bili tudi mnogi "manj resni". Tako se je v mrzlo reko pognalo kakih 20 "polarnih medvedov", oblečenih samo v kopalke, podobno pogumni pa so bili tudi mavričasti klovni in sloke črnolase čarovnice. Kot navaja AFP, jim sicer ni uspelo preplavati celotne proge.

Ideja za Donauschwimmen, kot se imenuje v originalu, se je rodila leta 1970, ko so se lokalni reševalci želeli preizkusiti, ali so sposobni izvesti zimsko reševanje v reki. Iz tega se je nato razvil festival, ki se ga danes udeležuje okoli 220 skupin, vključno z gasilci, vojaki, potapljaškimi klubi in drugimi navdušenci nad zimskim plavanjem.

"Precej mraz je prvih pet minut, dokler se telo ne aklimatizira," je pojasnil 42-letni Ludwig Kettner, sicer voznik viličarja, ki se je Donauschwimma udeležil že šestič. "Potem te pa preplavi adrenalin in karnevalsko vzdušje in ti pomaga vzdržati," je dodal.