O pokojninski reformi so sicer v DeSUS še vedno drugačnega mnenja kot preostale stranke v koaliciji. Včeraj so predlagali tudi, da bi se vlada še enkrat srečala s sindikati in skušala ugotoviti, ali še obstaja možnost, da bi preprečili referendum, vendar je predsednik stranke Karl Erjavec potrdil, da ni bilo posluha za takšen predlog.

So se pa po besedah vodje poslanske skupine Zares Franca Jurija dogovorili, da bodo pri vseh naslednjih zakonodajnih predlogih, ki zadevajo pravice delavcev, skušali doseči dogovor s sindikati, ne glede na to, kaj se bo zgodilo s pokojninsko reformo. Na vprašanje, kako bodo gledali na DeSUS, če bo v morebitni referendumski kampanji nastopal proti vladi, pa v Zares pravijo, da upajo le, da bo koalicijski partner nastopal z argumenti in ne populistično.

Tudi ti, nekoliko bolj spravljivi toni kažejo, da naj bi DeSUS in Zares očitno vsaj za nekaj časa zakopali bojno sekiro, kar so zagotovili v obeh strankah.

Zares ostaja v koaliciji

Prav tako je Juri zagotovil, da Zares ostaja trdno v koaliciji. "Zadovoljni smo, ker so bile naše pobude sprejete," je dejal in zatrdil, da so tudi znotraj stranke enotni. Izjavo sekretarja stranke Bogdana Biščka, ki je za včerajšnji Dnevnik povedal, da bi morali v Zares razmisliti o izstopu iz koalicije, če ta ne bo mogla uresničevati dogovorov, pa je Juri označil kot "legitimno razmišljanje, ki ga je treba kontekstualizirati".

V koaliciji naj bi v prihodnje sodelovali tudi nepovezani poslanci, pri čemer je Karl Erjavec pojasnil, da ti koalicijskega sporazuma ne bodo podpisali, ampak bo šlo za neko drugo obliko sodelovanja. "Tehnično naj bi bilo to videti tako, da bodo povabljeni na sestanke, na katerih se bo srečala najširša koalicija, torej, ko bodo vabljeni vsi koalicijski poslanci. Na kolegijih pri predsedniku vlade in sestankih vodij koalicijskih poslanskih skupin pa ne morejo imeti enakega položaja kot preostale stranke v koaliciji," meni Erjavec. Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič včeraj o tem še ni bil obveščen, zato je povedal le, da bodo počakali na ponudbo in se bodo do nje opredelili v okviru poslanske skupine. Dan pred koalicijskim vrhom pa je izjavil, da želijo biti enakopraven partner v koaliciji in da v primeru, če bi bili zgolj rezerva, v sodelovanje ne bodo privolili.

O nezdružljivosti funkcij očitno le načelno soglasje

Koalicijske poslanske skupine naj bi se torej strinjale o zdravstveni reformi, ukrepih, ki bi povečali finančno disciplino, izboljšanju razmer na trgu dela in pogojev za delovanje podjetij, pri čemer Erjavec pravi, da je treba v državnih bankah uprave spodbuditi, da bodo servisirale projekte, ki so pozitivni. Če tega ne bodo storile, pa se je treba vprašati, kaj te uprave bank počnejo. Blizu naj bi si bili tudi glede volilne zakonodaje ter nezdružljivosti poslanske in županske funkcije, čeprav vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer pravi, da se o tem ne morejo poenotiti na ravni vodij poslanskih skupin in da je to moralna obveznost vsakega poslanca posebej. Zaradi tega pa v poslanski skupini SD ne bo uvajal discipline, pravi.