Slovenski selektor Matjaž Zupan je včeraj v Nemčijo odpeljal le šest skakalcev, saj je Robert Kranjec zaradi utrujenosti in skrhane forme ostal doma na treningu, ekipi pa se bo pridružil v Klingenthalu. V strokovnem vodstvu bo tudi Goran Janus, glavni trener reprezentance B, saj Pungertar in Zima vodita v skupnem seštevku celinskega pokala, po njegovem programu pa trenira tudi Tepeš. "Za fante iz reprezentance B je to predvsem nagrada za dosedanje trdo delo in dosežke. Tekme bodo pokazale, kam lahko sežejo, a se moramo zavedati, da je konkurenca izjemno ostra in bi bila vsaka uvrstitev v finale izjemen dosežek. Dvojno vodstvo v celinskem pokalu je dokaz kakovosti, ki pa jo je treba stalno potrjevati," je povedal Goran Janus.

20-letni Matjaž Pungertar iz Vrhpolja pri Kamniku, sicer član SSK Mengeš, bo debitiral v svetovnem pokalu, potem ko pred začetkom poletne sezone sploh ni bil član reprezentance. Skozi trdo delo v klubu, katerega član je bil tudi Rok Benkovič (svetovni prvak na srednji skakalnici leta 2005), je dozoreval in si šele jeseni na interni pregledni tekmi izboril mesto v reprezentanci za tekme celinskega pokala na plastiki. Študent fakultete za šport, ki se je v otroštvu ukvarjal tudi z alpskim smučanjem in hokejem na ledu, sicer pa ima osebni rekord 210 metrov iz Planice, je največji uspeh dosegel pred 14 dnevi z dvema zmagama na tekmah celinskega pokala v Južni Koreji in potrdil nadarjenost, ki jo je kazal že v mladinski reprezentanci. 22-letni Rok Zima iz Tržiča je športno pot začel kot nordijski kombinatorec, a se je nato posvetil smučarskim skokom in v svetovni eliti nastopil poleti na tekmah za veliko nagrado, ko je v Liberecu osvojil 12. mesto. Na poletih v Oberstdorfu bo priložnost morda dobil 21-letni Tomaž Naglič iz Žirov, ki je osvojil točke že v prvem nastopu v karieri za svetovni pokal v Harrachovu, kjer je bil 23. in 26. Prvič v življenju bo na letalnici tekmoval tudi 18-letni Peter Prevc.

Skupni nagradni sklad za pet tekem je 380.000 evrov. Posebno premijo 100.000 evrov bodo namreč izplačali reprezentanci, ki bo zbrala največ točk v posebnem točkovanju moštev. Poleg dveh moštvenih tekem za ekipno tekmovanje štejeta še dva najboljša tekmovalca s treh tekem posameznikov. Medtem ko večina reprezentanc optimistično pričakuje tekme, so v finski reprezentanci v velikih težavah, saj je Larinto poškodovan, Ahonen zaradi slabe forme povsem na tleh, Olli pa je sredi sezone sklenil kariero.

Spored nemške turneje: Willingen: sobota, 29. januar, ob 16. uri: ekipna tekma, nedelja, 30. januar, ob 14. uri: tekma posameznikov; Klingenthal, sreda, 2. februar, ob 18. uri: tekma posameznikov; Oberstdorf (letalnica), sobota, 5. februar, ob 16. uri: tekma posameznikov, nedelja, 6. februar, ob 13.45: ekipna tekma.