Gre za en oddelek nove enote Palčica, ki spada pod okrilje novomeškega vrtca Ciciban. "Potrebe so velike. V začetku šolskega leta smo imeli na čakalni listi 70 otrok," je povedala ravnateljica vrtca Ciciban Majda Kušer Ambrožič. Prav toliko otrok na medletni vpis čaka tudi v vrtcu Pedenjped, kjer tudi iščejo rešitve, možnost za dva oddelka pa se kaže v novem naselju Podbreznik.

"Intenzivno smo iskali nove prostore in se dogovarjali z občino, saj so nas starši ves čas klicali in spraševali, ali se bo dalo kaj urediti še pred letošnjim novim vpisom. Ko smo našli to hišo, sem občini predlagala, da bi jo vzeli v najem. Dobili smo pisno soglasje, da lahko s 1. februarjem v te prostore sprejmemo 14 otrok," je dejala Kušer-Ambrožičeva in dodala, da sta lahko po novem pravilniku o normativih in minimalnih tehničnih pogojih do dva oddelka vrtca v vsaki stavbi, ki ima uporabno dovoljenje in kjer je mogoče prostore primerno urediti.

Najemnina za 180 kvadratnih metrov veliko hišo znaša 650 evrov. V svetlih prostorih zdaj opravljajo še zaključna dela, preden bodo vanje sprejeli prve malčke, za katere bodo skrbele vzgojiteljica in dve pomočnici. Srednja etaža bo v celoti namenjena otrokom, v zgornji etaži urejajo pisarno in druge prostore, ki jih potrebujejo zaposleni, klet pa bo namenjena za shranjevanje različne opreme in igral. Kušer-Ambrožičeva predvideva, da bo za ureditev prostorov in opremo zadostovalo 10.000 evrov lastnih sredstev. V devetih enotah vrtca Ciciban s 40 oddelki bo tako s 1. februarjem že 673 otrok.