Da bo cerkev zahtevala deleže v državnih podjetjih, se govori že dlje časa, sicer pa je zgodba znova postala aktualna, potem ko se je v javnosti začelo govoriti o novem valu razprodaje državnega premoženja, da bi se država znebila dolgov, danes spominja zagrebški časnik.

"Del cerkvenih krogov namreč meni, da naj bi ravno z modelom odškodnine za premoženje, ki so ga odvzeli cerkvi v socializmu, lahko uredili s prepustitvijo deležev v strateških državnih podjetjih cerkvi," izpostavlja Večernji list.

Pojasnjuje, da cerkev v tem vidi večstransko korist. Država bo na ta način dala nadomestilo za premoženje, ki ga očitno v naravi ne bo mogla, obenem pa bi cerkev zagotovila varnost kot lastnik in čuvaj nacionalnih interesov, saj svojih delnic ne bi nikoli prodala tujcem. Podjetja bi imela finančno stabilnost in transparentnost skozi poslovanje cerkve, prisotna pa bo tudi želja po razvoju hrvaških podjetij, dodaja časnik.

Kot najbolj senzacionalno v celotni zgodbi Večernji list poudarja pripravljenost vodilnih hrvaških sindikatov, da bi podprli omenjeno potezo. "Sicer pa zaradi tajnosti celotne operacije nihče - niti iz cerkve niti iz sindikatov - ne želi govoriti o idejah v javnosti," dodaja časnik.