Projekt objave ameriških diplomatskih depeš ni projekt osebne promocije Assangea, ampak poskus prenove političnega sistema, menita urednika. Objava državnih skrivnosti "demokracijo krepi, ne pa šibi", sta prepričana.

Avtorja sta se z Assangeom prvič srečala julija lani in se nato udeležila tudi prvega pripravljalnega sestanka s predstavniki ostalih medijev, kot so The Guardian, The New York Times, Le Monde in El Pais, ki so nato sodelovali pri objavljanju ameriških depeš.

Kot navaja dpa, Rosenbach in Stark precej podrobno opisujeta, kako se je razvijal "projekt 8", kot so ga interno poimenovali pri WikiLeaksu. Ne izpustita na primer niti opisa večerje z ramstekom in argentinskim rdečim vinom. S tem pa podrobno pojasnita tudi, kako je prišlo do dogovora, da so časniki 29. novembra lani ob 22.30 istočasno na svojih spletnih straneh objavili prve depeše.

To je sicer druga knjiga o WikiLeaksu ki je letos izšla v sodelovanju nemške založbe Anstalt in Spiegla. Dpa pa opozarja tudi na knjigo "Inside WikiLeaks" Daniela Domscheit-Berga o "insajderskem" poročilu, ki naj bi na knjižne police prišla 11. februarja.