Nedeljski dnevnik je s sklepno proglasitvijo v akciji Slovenec leta v Litiji gostoval že sedemnajstič, tako kot vedno pred nabito polno dvorano. Ob dinamičnih nastopajočih in izjemni voditeljski trojki Tone Fornezzi - Tof, Simona Vodopivec, Marjan Bunič ter voditeljici v dvorani Maji Martini Merljak je bil program, kot ga je ocenila gledalka Alenka N. iz Trbovelj dinamičen in z veliko mero optimizma: "Prireditev je bila izjemno čustveno nabita in kot taka posebno doživetje za vse v dvorani, prepričana pa sem, da tudi za vse tiste pred televizijskimi zasloni. Nedeljski se je vedno deklariral kot časopis optimizma, s to prireditvijo pa se je vrnil v te 'stare' vode."

Uredništvo Nedeljskega dnevnika je letos prvič podelilo trofejo Jureta Robiča v spomin na velikega lani preminulega ultramarotonskega kolesarja. Priznanje je prejel nosilec štirih rekordov na zaprti progi, ultramaratonski kolesar Marko Baloh. Plaketo častnega Slovenca leta so do sedaj prejemali posamezniki, uredništvo največjega tednika v Sloveniji pa se je odločilo, da plaketo letos podeli vsem slovenskim gasilcem zaradi več kot požrtvovalnega dela lani in tudi v preteklosti. V njihovem imenu je plaketo prejelo 13 članov operativne enote PGD Šmarje - Sap, ki so poleg posredovanja pri požarih in poplavah posebej veliko delo opravili lanskega novembra ob množičnem trčenju na avtocesti pri Grosupljem. Priznanje sta skupaj podelila odgovorni urednik Nedeljskega dnevnika Zlatko Šetinc in ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, v imenu vseh slovenskih gasilcev pa se je za priznanje zahvalil operativni gasilec in predsednik PGD Šmarje - Sap Janez Pezdirc: "Če ste v nesreči in potrebujete pomoč, se bomo slovenski gasilci vedno odzvali in pomagali po najboljših močeh."

Besede predsednika uprave Dnevnika Branka Pavlina in obrazložitev, ki jo je napisala bralka Marjana Petek iz Sv. Tomaža pri Ormožu, pa so navlažile oči številnih gledalcev. Tako je predsednik Pavlin nizal besede bralke: "Glasujem zanj, ker mi vzbuja upanje, da lahko uspe res vsak. Povabilo v svoj dom sem mu namenila tudi zato, ker pravi, da je vsak svoje sreče kovač, da pa je v življenju treba imeti tudi malo sreče in prave ljudi ob sebi. In zanj glasujem tudi zato, ker zna presenetiti z nasmehom takrat, ko je vsem najtežje. Gospe in gospodje: Slovenec leta 2010 je Dejan Zavec."