Kot je v izjavi za javnost še zapisal vodja poslanske skupine Zares Franco Juri, je zahteva stranke SDS "približno toliko brezpredmetna, kolikor so brezpredmetni sporni zemljevidi in poskus njihovega prikazovanja kot vplivni dejavnik oziroma kot prejudic pri arbitraži".

Na Hrvaškem je z novim letom začel veljati nov ribolovni pravilnik, ki mejo riše po sredini Piranskega zaliva. Slovensko zunanje ministrstvo je v odzivu na ribiški pravilnik Zagrebu v petek predalo protestno noto, obenem pa je zavrnilo možnost, da bi se lahko arbitražni sporazum zaradi očitnih kršitev Hrvaške razveljavil.

Ni jasno, čemu želi SDS mednarodnopravno neveljavnim dokumentom pripisati takšen pomen, še piše Juri. V mednarodnopravnem veljavnem sporazumu o arbitraži je nedvoumno zapisano, da katerokoli enostransko dejanje po 25. 6. 1991 nima pravnega učinka, zato pri arbitraži ne bo upoštevano.

Prav je, da se Slovenija odziva s protestnimi notami na vsebinsko sporne oziroma enostranske administrativne akte, ki se nanašajo na predmet arbitraže. Pri tem gre za ustaljeno prakso diplomatskega uravnoteženja. Zahteva SDS pa meji na histerijo in je namenjena notranjepolitični rabi, podobno kot sporni zemljevidi na Hrvaškem, še menijo v poslanski skupini Zares.

Opozicijska SDS je v soboto sporočila, da je njena poslanska skupina v četrtek podala zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zunanjo politiko, na kateri bi obravnavali enostranska dejanja Hrvaške, ki prejudicirajo odločitve arbitražnega sodišča v škodo Slovenije in pomenijo kršitev in nespoštovanje arbitražnega sporazuma.

Pri tem so med drugim predlagali, da naj odbor sprejme sklep, s katerim poziva slovensko zunanje ministrstvo, da to v najkrajšem možnem roku preuči vse možne pravne podlage za razveljavitev arbitražnega sporazuma in o njih obvesti zunanjepolitični odbor.