Osnovna šola Ob Rinži, v katero so se navdušeni učitelji in učenci vselili leta 2003, ponekod dobesedno razpada. "Streha je zamakala, še preden smo sploh začeli pouk, delavci pa so dela izvajali še celo šolsko leto. Nepravilnosti pri električni napeljavi in druge malenkosti so v vmesnem času popravili, a za vedno večje in nove napake, ki so se pojavljale sproti, ni poskrbel nihče," je povedala ravnateljica Ivana Gornik.

Vrsto napak je odkrila tudi zdravstvena inšpektorica

Prav tako nihče ni hotel prevzeti odgovornosti za napake, ki bodo občino po preliminarnih ocenah stale vsaj pol milijona evrov. "Manjših težav je malo morje. Podboji, kljuke, okna in vrata so bili narejeni kar po domače, mimo projekta. Problematične so tudi kopalnice in tuši, saj je les na tleh zgnil in razpadel," je povedal župan Vladimir Prebilič in dodal, da bodo najnujnejša dela, ki bodo stala okoli 70.000 evrov, opravili še letos. Do aprila bo treba popraviti tudi napake, ki jih je ob lanskem obisku odkrila zdravstvena inšpektorica. Ograje ne ustrezajo normativom, saj so prenizke in nevarne za otroke, prebeliti ali s posebnim premazom razkužiti pa bodo morali tudi vse betonske površine.

Pri popravilu šole Kočevci na večjo pomoč države ne morejo računati. "Občina in ravnateljstvo morata ugotoviti dejansko stanje in najti pravo pot, ministrstvo pa lahko pomaga z intervencijskimi sredstvi ali z dodatnimi sredstvi občino spodbudi k energetski sanaciji," je pojasnil Lukšič, ki meni, da so največje težave tam, kjer si predvsem občina zatiska oči.

In res se v Kočevju kljub opozorilom šole šest let ni naredilo nič. Tudi normativi se niso upoštevali, v času gradnje pa so se samovoljno zmanjševale celo kvadrature učilnic in kabinetov. Zanimivo je, da je na napake že v času gradnje skušal opozoriti izvajalec, a se nadzorni za to niso zmenili. Projektantski biro, ki je za šolo dobil kar dve ugledni nagradi, zdaj odgovornost prelaga na izvajalce, ti pa krivdo pripisujejo slabemu nadzoru.

Da bi stvarem prišli do dna, bo treba poiskati tudi pravne poti in možnosti, a veliko je bilo že zamujenega. "Z izvajalcem strešnih del smo se uspeli dogovoriti za popravila, s katerimi posebnih stroškov ne bo," je povedal Vladimir Prebilič, ki se čudi, da je bilo za takšno stavbo lahko izdano uporabno dovoljenje in da jo je občina kot ustanoviteljica sploh prevzela.

Še več. Bivši župan Janko Veber, ki je v času gradnje stavbe vodil občino, je za napake okrivil kar vodstvo šole, ki naj bi s prelaganjem odgovornosti na izvajalca prikrivalo lastno nedelo. Ob ogledu situacije naj bi ugotovil, da iz žlebov raste zelenje in celo drevesa. "Lepo je govoriti, da gre za nešteto zamakanj, dejansko pa lahko rečem, da gre za blatenje ugleda projektantov, kar se mi zdi zelo nekorektno," je bil takrat oster Janko Veber.

Neprimerni tudi stavbi osnovne šole Zbora odposlancev

Kočevci si bodo morali sami pomagati tudi pri urejanju osnovne šole Zbora odposlancev, ki stoji na dveh lokacijah. Učenci prve triade imajo prostore v skoraj 150 let stari zgradbi, v katero se do zdaj ni vlagalo skoraj nič. "Največji problem so stara okna in stekla, ki ob prepihu celo padajo iz okvirjev," pravi ravnatelj Franc Gornik, ki je do zdaj od odgovornih dobival le obljube. Prav tako je večino oken nemogoče odpreti, nevarne pa so tudi stopnice v šolski stavbi. "Na tej šoli se bomo najnujnejših ukrepov lotili še letos. V proračun smo uvrstili postavko v višini 150.000 evrov, ki bo omogočila zamenjavo oken, ureditev sanitarij in nekaterih inštalacij, nemudoma pa bomo pokrpali luknje na hodnikih," je obljubil župan Vladimir Prebilič.

Matična šola, v kateri je učencem poleti vroče, pozimi pa jih zebe, pa bo morala počakati na boljše čase. Ti naj bi prišli leta 2012, ko bodo začeli generalno adaptacijo in dograditev oddelka, s katerim bi vse učence spravili pod eno streho.