Torek, 25. januarja

Vizjakova komisija za nadzor javnih financ bo med drugim obravnavala poročilo o poslovanju sklada za razgradnjo NEK. Sicer pa bo prihodnji teden v parlamentu minil v znamenju preiskovalnih komisij.

Spodnji dom ruskega parlamenta, duma, bo po pričakovanjih še tretjič in zadnjič glasoval o ratifikaciji novega sporazuma START o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve, ki ga je Rusija podpisala z Združenimi državami Amerike. Te so dokument, ki sta ga aprila lani v Moskvi podpisala predsednika obeh držav Dmitrij Medvedjev in Barack Obama, ratificirale že konec lanskega leta.

V New Yorku bodo izrekli sodbo Tanzanijcu Ahmedu Khalfanu Ghailaniju, ki je obtožen sodelovanja pri bombnih napadih na ameriška veleposlaništva v Keniji in Tanzaniji. Napade je leta 1998 izvedla teroristična mreža Al Kaida, v njih pa je umrlo 224 ljudi.

V Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani bo nastopila Andreya Triana, veliki up novega britanskega soula in varovanka vplivne založbe Ninja Tunes. Njen prvenec Lost Where I Belong, ki ga bo predstavila tudi na koncertu, je požel odlične kritike in navdušenje občinstva.

Sreda, 26. januarja

Na 10. seji se bodo po preložitvi zaradi izrednega januarskega zasedanja parlamenta zbrali člani komisije, ki preiskuje, kdo je odgovoren za povečanje števila izbrisanih. Razpravljali bodo o osnutku poročila komisije. Bolj zanimivo utegne biti na 14. seji preiskovalne komisije "Boško Šrot in Igor Bavčar", kjer bodo kot pričo zaslišali guvernerja BS Marka Kranjca. Nanj oziroma na našo centralno banko je s prstom pokazal direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev Damjan Žugelj, češ da so banke glavni krivec za tajkune. Gorenakov notranjepolitični odbor bo nadaljeval razpravo o sodnem primeru Satex.

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bodo uprizorili premiero operne predstave SNG Opera in balet Ljubljana Rusalka. Glasbeno vodstvo bo v rokah češkega dirigenta Tomáša Hanusa, ki je pred kratkim z velikim uspehom dirigiral Rusalko v Bavarski narodni operi v Münchnu. V alternaciji s češko-bolgarsko sopranistko Christino Vasilevo bo v naslovni vlogi nastopila ruska sopranistka Tatjana Monogarova, ki je zaslovela kot Tatjana v operi P.I.Čajkovskega Evgenij Onjegin v režiji Dmitrija Černjakova v moskovskem Bolšoj teatru (pela jo je tudi v Palais Garnier v Parizu in v Teatro Real v Madridu).

Četrtek, 27. januarja

Pred "avtocestno" preiskovalno komisijo bodo soočili pričo Marijo Žinkovič s pričama Jožetom Brodnikom in Abdanom Peklajem. Predsednica preiskovalne komisije, ki skuša na vsak način ljubljanskega župana obtožiti korupcije, Alenka Jeraj (SDS) bo zaslišala Matijo Šešoka iz podjetja Taxgrup. Odbor za gospodarstvo bo na zahtevo poslancev SDS preračunaval vpliv enotnih šolskih počitnic na slovensko gospodarstvo.

Petek, 28. januarja

Po daljšem času se je znova aktivirala preiskovalna komisija, ki je edina od sedmih preiskovalnih komisij določila preiskovanca (ministra Gregorja Golobiča). Za zaprtimi vrati naj bi se dogovorili o delu. V zdravstvenem odboru pa se bodo ob koncu tedna na zahtevo SDS ukvarjali z vprašanjem, zakaj se ukinja nekatere porodnišnice.