Za to je včeraj poskrbel Bojan Tokič (53. na svetu), ki se je na največjem domačem turnirju pokazal v najlepši luči, potem ko si je v desetletju tekmovanj v Velenju prislužil nepredvidljiv predznak. Po izjemno tesnem in izenačenem dvoboju proti Jung Youngu Siku (47. na svetu) se je uvrstil v osmino finala, v katerem se bo v Rdeči dvorani danes ob 14.30 pomeril proti Tajvancu Chuang Chin Yuanu, enajstemu igralcu s svetovne lestvice.

Da je Tokič v Velenju odlično pripravljen, je dokazal v prvem dvoboju, ko je poljskega kvalifikanta Kosowskega gladko premagal v slabih 20 minutah. S tem je upravičil mesto na svetovni lestvici. Tokičev nalet je v večernem dvoboju lepo zaustavil Južnokorejec, ki je gladko dobil prva dva niza, boljši pa je bil predvsem pri vračanju servisa, sicer Tokičevega močnega aduta v mednarodni konkurenci. "Moral sem spremeniti servis, kar je bilo najtežje. A se je obrestovalo. Ko sem izenačil na 2:2 v nizih, sem začel verjeti, da lahko zmagam," je po dvoboju pojasnjeval slovenski junak, ki je imel izjemno podporo na tribunah Rdeče dvorane. V prvih dveh nizih je namreč Tokič na svoj servis dobil le pet točk, v naslednjih štirih nizih pa 27, kar je bilo ob dobrem vračanju začetnih udarcev ključnega pomena, da je Jungu včeraj pokvaril praznovanje 19. rojstnega dneva.

"Zahvalil bi se publiki, ki me je ponesla do zmage," je nadaljeval Tokič ter se ozrl proti današnjemu tekmecu, z izjavo pa je tudi nekoliko dvignil apetite: "Doslej sva se pomerila dvakrat, vsak je dobil po en dvoboj. Minuli teden me je sicer v evropskem pokalu premagal, a sem imel tudi tedaj lepo priložnost. Pričakujem izenačen dvoboj." Tokič se je v Velenju tretjič uvrstil v osmino finala, v svoji športni poti pa se je na tekmah svetovnega pokala v četrtfinale uvrstil trikrat, in sicer v Zagrebu, Dohi in Kairu. Selektor reprezentance Bojan Rak pa je z uspehi Tokiča in Saša Lasana, ki se je uvrstil v šestnajstino finala, znova dokazal, da je trenerski jastog, ki pa je po dvobojih izmučen kot maratonec po pretečenih 42 kilometrih.

Slovenske nastope je včeraj začela Martina Safran, povratnica v reprezentanco. Korejska mladenka Song Ma Eum je bila proti Radeljčanki prve tri nize videti kot nemočna začetnica, ki se od izkušene učiteljice uči namiznoteniških ukan. Toda v Velenju je treba za napredovanje dobiti štiri nize, kar pa je bilo za Martino Safran prevelik zalogaj. V petem nizu je slovenska igralka vodila z 9:5, nato pa nerazumljivo popustila, kot bi se ustrašila zmage. V nadaljevanju je bil viden enosmerni promet južnokorejskih mojstrovin in slovenske nemoči. "Sploh ne pomnim, kdaj sem nazadnje igrala na štiri dobljene nize. A nisem razočarana. Dvoboj je pokazal, da sem na pravi poti. Moram le nadaljevati v tej smeri in lahko dosežem veliki cilj – uvrstitev na olimpijske igre," je po porazu povedala Martina Safran. Druga slovenska predstavnica na glavnem žrebu Jana Tomazini pa je bila proti Švedinji Matildi Ekholm povsem brez moči.

Danes bodo v Rdeči dvorani od 13. ure naprej dvoboji osmine finala in če trtfinala med posamezniki in posameznicami.