Slovenska četverica Jakov Fak (29. mesto), Vasja Rupnik (35.), Klemen Bauer (38.) in Janez Marič (70.) je zadela 80 odstotkov tarč, kar pa je bilo premalo in zadovoljili so se le z 21 novimi točkami za svetovni pokal, ki jih IBU darežljivo deli štirideseterici. Ob tem sta Fak in Rupnik za svoja nastopa dobila plus pri oceni. Logatčan celo dva, ker je po dolgem obdobju na strelišču dokazal, da je tudi biatlonec, ki zna zadeti. Jakov Fak je še enkrat dokazal, da presega videno s treninga. "Tokrat me je znova presenetil. Po moje je izvlekel več, kot bi vsi glede na bolezen pričakovali," je Velepec ocenil okrepitev iz Mrkopalja.

"Glede na stanje, v kakršnem sem bil, sem lahko zadovoljen. Posebno, ker nivo teka ni padel toliko, kot sem pričakoval. Sem pa garal do konca. No, kazalo je še bolje," je svoj nastop opisoval Jakov Fak, ki je za 20 dni mlajšim Rusom Antonom Šipulinom zaostal le za 1,19 minute. Vseeno si je težko oprostil dve zgrešeni tarči stoje. "Z obliži proti mrazu nisem polepil rok, od mraza pa potem nisem dobro čutil prsta na petelinu. Tako pa je potem težje zadeti. Majhne napake, ki pa so se zelo potencirale. Želim višje," je po dvajseti uvrstitvi med trideseterico doslej dodal Fak, ki ima s sobotnim skupinskim startom in nedeljsko tekmo štafet še edini dvojni program.

"Ja, končno sem na strelišču naredil tisto, kar smo se skupaj s trenerjema trudili dolgo časa. Celo merek na puški sem zamenjal in še marsikaj drugega smo domislili, da je končno uspelo. Če vložiš toliko dela, se nekje morajo pokazati rezultati," je končno z nasmehom s strelišča pritekel Vasja Rupnik. "Že res, da s počasnejšim streljanjem izgubim 15 sekund, kar je vsaj za polovico kazenskega kroga proti hitrim strelcem, kot je Jaka. In da so bile tako majhne razlike v teku, da le en kazenski krog ni pomenil običajne prednosti, pa sem vsaj dokazal, da znam zadeti tudi na tekmi," je bil s 35. mestom in s tem celo drugega dosežka kariere vesel Vaso.

Dosežek ima nekaj časovne simbolike. Te dni mineva osem let, odkar si je v Otepaeaeju v Estoniji, kjer na jutrišnjo tekmo svetovnega pokala čakata Petra Majdič in Katja Višnar, pritekel točke svetovnega pokala tudi med tekači z 29. mestom. S tem tekaško-biatlonskim "dvojčkom" se pohvalijo le redki. "O, kako se staram. A tako daleč nazaj je že to," je na minljivost časa pripomnil Rupnik. Tekaški dvojček imata vpisan tudi Teja Gregorin in Andreja Mali, ki se bosta danes zapodili na 7,5 kilometra s številkama 11 in 13. Tadeja Brankovič Likozar začenja dvainpetdeseta. "Upam, da bom Tejo znal prepričati, da naj začne sprintati že od prvega metra, ker je na tej hitri smučini to edina taktika, ki da velike dobitke," si je nalogo, potem ko je analiziral moške številke, zadal trener Velepec.