"Rešitev mora biti in še vedno pričakujem, da bo dosežena do konca tedna," je povedal Boštjančič. Pogovori potekajo ves čas in na različnih ravneh, ne le z eno banko, temveč z več bankami, saj pri tem, tako Boštjančič, ne gre le za Novo Ljubljansko banko (NLB).

"Rešitev je tudi kje drugje, tudi brez NLB," je prepričan Boštjančič, ki o višini premostitvenega posojila ni želel govoriti. Po informacijah, ki jih je dobila STA, pa je Adria Airways v minulih letih v obdobju od januarja do aprila vsako leto dobila kratkoročno likvidnostno posojilo v višini štirih oz. dobrih štirih milijonov evrov.

Boštjančič je sicer zadovoljen z današnjim sporočilom ministra za promet Patricka Vlačiča, da ima vlada interes ohraniti letalskega prevoznika in mu najti ustreznega strateškega partnerja, vendar si ne dela nikakršnih utvar, da bi lahko Adria Airways živela od kakršnihkoli subvencij. "To podjetje je enostavno treba postaviti na zdrave noge," je dejal in opozoril, da morajo v tem trenutku ključno vlogo prevzeti lastniki in banke.

Vlada je po Vlačičevih besedah danes obravnavala tudi nekatere nastavke za pogajanja z morebitnimi strateškimi partnerji Adrie Airways. Boštjančič je glede tega za STA povedal, da so pogovori o povezovanju s strateškim partnerjem v preteklosti že potekali, da pa se bodo v prihodnjih mesecih še okrepili.

"To je dejansko zelo resna ideja," je dejal. Nabor potencialnih strateških partnerjev je po njegovi oceni zelo širok; gre za kar nekaj večjih evropskih družb in tudi nekaj družb izven Evrope. Glavni izvršni direktor Adrie Airways pričakuje, da bi lahko bila odločitev o tem sprejeta v prihodnjih mesecih, pri čemer je postopek potrebno izpeljati resno, je opozoril.

Mnenje ministrstva za promet, ki preverja finančno poročilo Adrie Airways, Boštjančiču uradno še ni znano, vendar ne pričakuje, "da bi letala ostala na tleh". "Mislim, da se to ne bo zgodilo," je še dejal.

Patrick Vlačič: Vlada želi ohraniti Adrio in ji najti partnerja

Vlada je danes obravnavala razmere v Adrii Airways. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejal minister za promet Patrick Vlačič, ima vlada interes ohraniti letalskega prevoznika in mu najti ustreznega strateškega partnerja.

Gradivo o interesu vlade do ohranitve Adrie Airways je pripravilo ministrstvo za promet, saj gre za vprašanje mobilnosti prebivalstva in vprašanje gospodarskih družb, ki so povezane z letalskim prevoznikom in sodijo v prometni resor (Aerodrom Ljubljana, Slovenia Control). "Gre za dokument, ki naj bo jasno sporočilo, da je Adria Airways strateški interes Republike Slovenije," je zatrdil Vlačič.

Kot zainteresirani deležnik družbe je vlada izrazila interes v postopkih finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe ter v postopku iskanja, pogajanj in vključitve najboljšega strateškega partnerja v družbo.

Cilj vlade je z aktivnim sodelovanjem v omenjenih postopkih zagotoviti interese države na področju dejavnosti rednega zračnega prevoza, ki ga opravlja letalski prevoznik, in sicer tako v fazi oblikovanja postopkov kot v fazi prevzemanja odgovornosti v skladu s predpisi. "Predlog za državno pomoč Adrii Airways je na ministrstvo za gospodarstvo že prispel," je pojasnil minister.

Po Vlačičevih besedah je vlada danes že obravnavala tudi nekatere nastavke za pogajanja z morebitnimi strateškimi partnerji Adrie Airways. Minister vseh ne želi razkriti, ker so stvar pogajanj, zagotovo pa je med njimi ohranitev blagovne znamke in sedeža družbe v Sloveniji.