Skakalce drevi ob 18. uri čakajo kvalifikacije, v katere bo slovenski selektor Matjaž Zupan poslal Roberta Kranjca, Petra Prevca, Jerneja Damjana in Jurija Tepeša.

Kranjec je v Saporu z 19. in 30. mestom (13 točk) iztržil manj od pričakovanj, kar je tudi posledica zelo spremenljivih vremenskih razmer. Damjan je na otoku Hokaido s 13. mestom osvojil prve točke v sezoni, vendar ostaja grenak priokus zaradi diskvalifikacije na drugi tekmi, ker je imel za dva centimetra prenizek razkorak. Prevc, ki je izpustil že polete v Harrachovu, in Tepeš sta medtem trenirala doma.

"Tekmi v Saporu sta bili tipični za divje japonsko vreme. Bilo je zelo malo dobrih skokov in veliko ponesrečenih. Tekmovalci so bili v strahu pred napako v zahrbtnem vetru zelo nesproščeni, zato ni bilo tiste napadalnosti in popolnosti skokov, kar so najboljši kazali na novoletni turneji. Diskvalifikacija Damjana je posledica tega, da smo vseskozi na meji pravil. Običajno gre skozi kontrolo, a vsake toliko časa se zgodi, da je skakalec diskvalificiran," je povedal slovenski selektor Matjaž Zupan in razkril pričakovanja pred serijo treh preizkušenj v Zakopanah: "Uvrstitve med najboljših deset si želimo tudi na normalnih skakalnicah, potem ko nam je to uspelo na letalnici. Obenem fantov ne želim preveč obremenjevati z rezultati, ampak predvsem zadržati pozitiven naboj. Ostati morajo mirni, se vživeti v tekmo in ne preveč premišljevati o podrobnostih."

S tekmami v Zakopanah se bo končala nova perioda svetovnega pokala. Če ne bo velikih presenečenj, bo Slovenija znova imela štiri tekmovalce, ki jim stroške bivanja in prevoza plača organizator, obenem upajo, da si bodo dve do tri mesta priskakali še s celinskim pokalom. V Zakopanah bosta tekmi v petek in soboto ob 16.30, v nedeljo pa ob 14.45.