Ulico, ki jo imenujejo tudi "žila javnega prometa", naj bi po načrtih pobude Za mesto po dveh popestrili z drevoredom, zraven pa na razširjene površine za pešce dodali še klopi in kavarniške mizice za druženje. Avtomobilski promet na odsekih od Aškerčeve ceste do Šubičeve ulice in od Tivolske ceste do Dalmatinove ulice bo še vedno ostal, vendar bo potekal samo v eno smer.

Nekateri skeptični glede dostopa in parkirišč

Kaj pričakujejo od takšne ureditve Slovenske ceste, smo povprašali nekatere gostince in trgovce, ki ponujajo svoje izdelke in storitve na tem območju.

Pobudo o zaprtju popolnoma podpirajo v Hotelu Slon, ker so prepričani, da bo ta sprememba nedvomno dvignila kakovost bivanja v njihovem hotelu, saj se bosta tako hrup kot nivo izpušnih plinov v hotelu in njegovi okolici drastično zmanjšala. Že načrtujejo uvoz v lastno hotelsko garažo, ki jo bodo uredili pri popolni prenovi hotela v naslednjih letih, zato niso zaskrbljeni glede dostopnosti do hotela za hotelske goste in dostavo.

Da bi s takšno ureditvijo Slovenske ceste samo pridobili, saj od tranzitnega prometa osebnih vozil že zdaj nimajo nobene koristi, ocenjuje tudi direktorica veleblagovnice Nama Mira K. Veljić.

Lepše urejena in bolj prijazna okolica, več pešcev in kolesarjev, ki se lahko mimogrede odločijo za nakup, so lahko samo prednost, pravi, hkrati pa opozarja na nujno reševanje problema parkiranja v središču mesta. "Zaprtje mestnega središča je lahko pozitivno le, če se uredijo ostala infrastruktura in javni prevozi," meni tudi vodja knjigarne Konzorcij Staša Žunič, ki se strinja s predsednico uprave družbe Peko Marto Gorjup Brejc v tem, da bosta poleg same zapore še bolj pomembni načrtna ureditev in pravilna umestitev ponudbe na tem območju zato, da ne bodo obiskovalci raje pobegnili v nakupovalna središča na mestnem obrobju.

Nasprotno več gostov zaradi večjega števila sprehajalcev in kolesarjev pričakujejo gostinci. Vodilnim v Holidays Pubu se zdi razširitev pločnika izjemno dobrodošla, saj trenutno zunaj ne morejo postaviti miz in imajo v spomladanskem in poletnem času izpad dohodka. Tako kot v sosednji gostilni Šestica pa so skeptični glede neovirane dostave, s katero imata oba gostinska ponudnika že sedaj velike težave. V želji po gostinskem vrtu in večjem obisku se vodjema Šestice in Holidays Puba navdušen pridružuje še lastnik gostilnice Rio Momo Momčilo Jorgačević, ki izpostavlja, da je že čas, da zaživi tudi del Slovenske ceste nasproti avtobusne postaje Konzorcij.