"Ker smo videli, da sami še lep čas ne bomo zmogli kupiti novega digitalnega mamografa za naš center za bolezni dojk, smo se maja lani odločili za humanitarno akcijo," je na današnji novinarski konferenci povedal direktor zdravstvenega doma Jernej Završnik.

Ob tej priložnosti sta mu direktor Časopisno-založniškega podjetja Večer Uroš Skuhala in predsednik uprave Elektra Maribor Andrej Kosmačin v okviru humanitarne akcije Veliko srce za mamograf simbolično predala sredstva v skupni vrednosti 25.000 evrov. Završnik je z dosedanjim odzivom na akcijo zadovoljen, hkrati pa si želi, da bi se pozivu pridružili še drugi.

Vodja mamografske ambulante Irena Sedonja je poudarila, da digitalni mamograf nujno potrebujejo, humanitarna akcija pa je edina možnost, da ga kupijo že v letošnjem letu. "S sodobnim digitalnim mamografom bomo pri ženskah z rentgensko slabo preglednimi dojkami, kjer smo sedaj še posebej nemočni, odkrili 15 odstotkov več rakov. To so predvsem mlade ženske, pri katerih bolezen poteka hitreje."

Kot je dejala, povprečno zabeležijo en novoodkrit primer rakastega obolenja tedensko. Večina bolnic se zdravi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, nekaj pa tudi na Onkološkem inštitutu v Ljubljani.

Zdaj izvajajo mamografije z analognim mamografom, ki so ga kupili pred slabimi desetimi leti, prav tako s pomočjo donatorjev. Z digitalnim mamografom pa se lahko pri mlajših ženskah odkrije za 50 odstotkov več raka, obremenitev telesa z rentgenskimi žarki pa je za 30 odstotkov manjša, je še pojasnila Sedonja.

S humanitarno akcijo, ki so jo sprožili oktobra lani, bodo nadaljevali tudi letos. Med drugim bodo sredstva zbirali na dobrodelnem koncertu študentov mariborske medicinske fakultete 14. marca v Stolnici.

Sredstva se zbirajo tudi s SMS sporočili (beseda MAMOGRAF na številko 1919). Kdor pošlje sporočilo, prispeva en evro. Posamezniki ali podjetja lahko sredstva nakažejo tudi na račun zdravstvenega doma (račun: 01270-6030922374, sklic: 88-10-014).