V tej sezoni ji gre odlično. Bori se za mali kristalni globus v slalomu in veleslalomu. Če bo nadaljevala v takšnem slogu, bi bila lahko podobno uspešna kot v zanjo sanjski sezoni 2004/05, ko je bila najboljša v skupnem seštevku obeh tehničnih disciplin. "Lahko se borim za zmago v slalomskem seštevku, tudi v veleslalomu mi kaže dobro, a je zaostanek nekoliko večji. Pred nami je še dolga sezona. V slalomu je na primer v igri 400 točk, zato je vse še v zraku," je poved Tanja Poutiainen, ki velja za zelo disciplinirano tekmovalko.

Takšen je tudi Janez Slivnik, slovenski trener, ki je z najboljšo finsko smučarko delal v zadnjih letih. A v tej sezoni ji ne dela več družbe na tekmah in treningih. Nekdanji trener Tine Maze je z ženskega dela finske reprezentance presedlal na moškega. "Na Slivnika imam zelo lepe spomine. Skupaj sva preživela nekaj uspešnih let. Je garač. To mi je všeč, ker sem sama enaka. Od trenerja pričakujem sto odstotno predanost, ker tudi sama tako delujem. Slivnik je naredil vse zame, jaz pa zanj. Toda pride čas za spremembe. Še vedno se dobro razumeva. Razlogi za konec sodelovanja niso dramatični. Želel si je novega izziva, tudi jaz sem bila pripravljena na nove ideje. Mislim, da sva oba zadovoljna," je razložila.

S Tino Maze je ne druži le nekdanji trener. Večkrat sta skupaj trenirali, letos pa se borita za tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Bolje kaže Poutiainenovi, ki ima na trenutnem tretjem mestu 580 točk, sto več od petouvrščene Mazejeve. "Tina zelo napreduje v slalomu. Lepo je videti, da dobro smuča v vseh štirih disciplinah. Poznam jo zelo dobro, kajti velikokrat sva se družili in pogovarjali," o tekmici pravi Finka iz Rovaniemija, kjer poleti odigra nogometno tekmo ali dve in se ukvarja z neobičajnim hobijem - zbira razglednice s slikami polarnih medvedov. Ljubezen do nogometa izhaja iz mlajših let, ko se je resneje ukvarjala s tem športom. Rada si ogleda tekmo, najraje, ko igra Cristiano Ronaldo.