Sinjska alka, viteški turnir v Sinju, in medičarska obrt z območja severne Hrvaške sta bila pred kratkim uvrščena na Unescov reprezentativni seznam nematerialne dediščine človeštva. Sočasno je glasbeno izrazilo ojkanje uvrščeno na Unescov seznam ogrožene nematerialne kulturne dediščine, ki jo je treba nujno zaščititi.

Sinjsko alko, viteški turnir v Sinju, enkrat na leto organizirajo že od leta 1717 v Cetinski krajini. Na tekmovanju vitezi jezdijo na konjih v polnem galopu vzdolž glavne ulice, ciljajoč s kopjem v železni prstan, ki visi z vrvi. Naziv tekmovanja izhaja iz besede alka - prstan, je turškega izvora ter odraža zgodovinsko koeksistenco in kulturno izmenjavo dveh različnih civilizacij.

Glasbeno izrazilo ojkanje izvajajo pevci (moški ali ženske) z različnimi tehnikami tresenja glasu, s pomočjo posebne tehnike petja "iz grla". Vsaka pesem traja toliko časa, kolikor traja dah glavnega pevca. Melodije napeva temeljijo na omejenih tonskih serijah, večinoma kromatskih, velikost intervalov ne ustreza sodobnim ustaljenim intervalom, medtem ko verzi pokrivajo različno tematiko, od ljubezni do trenutne družbene tematike in politike.

Umetnost izdelave medičarskih izdelkov se je pojavila v posameznih evropskih samostanih v srednjem veku, ko pa je prišla na območje severne Hrvaške, se je razvila v obrt. Lect, jedilni izdelek iz testa, se oblikuje, peče, suši v različnih modelih in barva z jedilnimi barvami. Vsak obrtnik okrašuje lect na poseben način, zlasti s slikami, majhnimi zrcali in verzi ali sporočili, lectovo srce pa je najpogosteje upodobljen motiv.

Poleg sinjske alke, medičarske obrti in ojkanja so se na Unescovem seznamu nematerialne kulturne dediščine človeštva znašli tudi španski flamenko, pekinška opera, akupunktura ter azerbajdžanske in iranske preproge. Trenutno ima Hrvaška na Unescovem seznamu deset nematerialnih kulturnih dobrin in je vodilna evropska država.

Že na sestanku v Abu Dabiju leta 2009 je bilo na Unescov seznam nematerialne dediščine človeštva uvrščenih sedem hrvaških dobrin: dubrovniška Festa svetega Vlaha, dvoglasje tesnih intervalov Istre in hrvaškega primorja, umetnost izdelave lesenih tradicionalnih otroških igrač z območja Hrvaškega Zagorja, letni spomladanski obhod Kraljice (Ljelje) iz Gorjana, procesija "Za križen" na otoku Hvaru, letni pustni obhod zvončarjev z območja Kastva in čipkarstvo na Hrvaškem (Pag, Hvar, Lepoglava).

promocijsko besedilo