Drugi slovenski kolesarji Gorazd Štangelj (Astana), Jan Tratnik (Quick.step), Borut Božič (Vacansoleil), Grega Bole, Simon Špilak (Lampre) in Jani Brajkovič (RadioShack), ki so člani razreda 18 ekip ProTeam, ter Aldo Ino Ilešič, Jure Kocjan (Team Type1) in Marko Kump (Geox), ki za največje dirke kot člani ekip Pro kontinental potrebujejo povabilo, bodo sezono začeli večinoma konec meseca. Za Tadeja Valjavca in ugled slovenskega ter posredno tudi svetovnega cestnega kolesarstva bo še kako pomemben dan četrtek 20. januarja. Na Mednarodnem športnem razsodišču (CAS) v Lozani bo obravnava primera Valjavec - pritožba Mednarodne kolesarske zveze (UCI) na odločitev oprostilne sodbe slovenske nacionalne antidopinške komisije (NAK). Na obravnavo pred športnim sodiščem se je Valjavec z ekipo strokovnjakov, ki so mu pomagali že prej, pripravljal od konca sezone. "Večina argumentov seveda sloni na podatkih, ki smo jih zagovarjali že pred NAK. Dokazi so trdni. Pripravljeni smo se še enkrat soočiti z napačno teorijo UCI," pravi Tadej Valjavec, ki mu bodo na obravnavi v oporo dva zdravnika hematologa, zdravnik gastroenterolog, strokovnjakinja za medicinsko statistiko dr. Maja Pohar Perme, odvetnik Pavel Pensa in prevajalec. Za enega od strokovnjakov je prosil, naj njegovega imena ne zapišemo.

Ekspert naj bi bil tudi za zagovornike na strani UCI presenečenje, razkritje njegovega imena pa bi zagovornikom UCI omogočilo spremembo taktike. Valjavec namreč že dobro pozna delovanje organov UCI. Nagajanje je že mila beseda. Ni skrivnost, da gre za velikanske vložke, tako moralne kot finančne. Valjavec je namignil, da so njegovi stroški nemara bližajo letnemu dohodku, ko je še vozil za francosko ekipo Ag2r, katere šefi mu verjetno iz strahu pred nagajanjem UCI niso želeli podaljšati pogodbe. Pri UCI je na tehtnici večmilijonski projekt biološkega potnega lista. O njihovih pomanjkljivostih je Valjavec že konec julija prepričal NAK, argumenti pa so razumljivi celo laikom. V igri so tudi primeri kolesarjev, ne samo Tadeja Valjavca, ki dokazujejo, da so bile obtožbe o kršenju antidopinških pravil krivične.

Konec decembra je CAS že obravnaval primer Pietra Caucchiolija, vendar razsodba še ni znana. CAS svojo odločitev sporoči v enem mesecu po obravnavi, kot je pričakovati tudi v primeru Valjavec. UCI je na CAS prenesla tudi dokončno razsodbo primera Franca Pellizottija, ki ga je UCI obsodila kršenja pravil v začetku maja lani kot Valjavca, italijanska protidopinška komisija CONI pa je najboljšega hribolazca Toura 2009 oprostila konec oktobra. "Kako bo potekala obravnava, nimam pojma. Še nikoli nisem bil na nobenem sodišču. Vse podrobnosti ima v rokah odvetnik," pravi Valjavec pred odhodom v Švico. Tudi Pellizotti, ki je kolesar še večjega kalibra kot Valjavec, še nima ekipe za 2011. "Moj menedžer mi je dejal, da je zanimanje med ekipami bilo, tudi med dobrimi ekipami, a ga nisem spraševal po imenih, da se ne bi žrl še zaradi tega," je pristavil Valjavec, ki športno ne miruje. Bolj načrtno bo zagrizel v trening, ko bo odločitev CAS pozitivna.