To se s kvalifikacijami v Velenju začenja danes, Tokič pa je v Šaleško dolino po izjemno uspešnem koncu tedna v evropskem pokalu ETTU in nemški ligi pripotoval včeraj. V areno bo prvič stopil v četrtek, ko bo nastopil v prvem krogu med posamezniki in dvojicami skupaj s Srbom Aleksandrom Karakaševićem.

Ko se je Tokič prebijal v svetovno elito (doslej je bil najviše uvrščen na svetovni lestvici na 38. mestu, in sicer novembra 2008 ter julija in avgusta 2010), je bil na vedno močnem turnirju v Velenju med favoriti za uspeh. Toda bremena v prvih letih tretjega tisočletja ni najbolje prenašal. Tudi vodstvo s 3:0 ni bilo vedno dovolj za uspeh, praviloma pa je moral priznati premoč na papirju slabšim tekmecem. Porazov v Velenju ni znal prenašati dobro, obnašanje za mizo pa je bilo nekajkrat v sicer stresnem in živčnem športu zelo slabo.

Najboljši dvoboj proti Samsonovu

Preden je Tokič v Velenju pred štirimi leti "izbruhnil", ko se je na doslej najmočnejšem turnirju uvrstil v osmino finala in priznal premoč aktualnemu olimpijskemu prvaku Ma Linu, ga enkrat v Velenje tudi ni bilo, saj ga ni pustil nemški delodajalec. Leta 2007 je Tokič v Velenju dosegel tudi svojo najbolj bleščečo zmago med dvojicami, ko sta s Hrvatom Rokom Tošićem v nepozabnem dvoboju v četrtfinalu dvojic spravila na kolena Kitajca Ma Lina in Wang Haa.

Najboljši velenjski dvoboj je Bojan Tokič odigral pred tremi leti, ko je imel "matiranega" beloruskega šampiona Vladimirja Samsonova. Evropski as je tedaj v osmini finala vodil s 3:0 v nizih, Tokiču pa je uspel skoraj sanjski preobrat, a v odločilnih trenutkih sedmega niza je kasnejši zmagovalec Samsonov vendarle pokazal svojo moč.

Zadnji dve leti za Tokiča znova nista bili najlepši. Predlani je tik pred zdajci zbolel, tako da je nastop odpovedal, lani pa ga je v prvem krogu kot malega palčka nadigral tedaj malo znani Rus Aleksander Šibajev. Letos prihaja Tokič v Velenje samozavesten. Za to ima številne razloge. V nemški ligi melje tekmece - razmerje zmag in porazov je 10:4 (v nedeljo je premagal Romuna Dodeana in Šveda Lundqvista), v petek pa se je Saarbrücken po odločilni zmagi Tokiča uvrstil v polfinale evropskega pokala ETTU.

Pred Velenjem praznoval 30. rojstni dan

Še eno zmago, če se ji lahko tako reče, je Tokič dosegel prejšnji teden. V četrtek je namreč vstopil v četrto življenjsko obdobje. "Hvala za čestitke. Sicer bi raje rojstni dan praznoval doma kot v tujini, a tako pač je. Bo že še dovolj časa," nam je sporočil Bojan Tokič ter resneje nadaljeval: "Želje? Kar zadeva šport, imam eno največjo željo:. prvega junija letos bi bil rad neposredno kvalificiran na olimpijske igre. Pot bo trnova, a nanjo sem pripravljen. Gremo korak za korakom."

Sistem neposredne uvrstitve na olimpijske igre prihodnje leto v Londonu je takšen, da dobi povabilo najboljših 28 igralcev na svetu. Največ dva iz posamezne države. Okvirni račun je takšen, da naj bi zadoščala uvrstitev okoli 50. mesta na svetu (Tokič je na januarski lestvici 53.). "Ne zanimajo me nobene kalkulacije. Treba je tekmovati in zmagovati. Najprej me čaka Velenje, ki je zame nekakšna tempirana bomba. Res ne vem, ali bi domači turnir uvrstil med svoje priljubljene turnirje ali nepriljubljene. Moram paziti, da me v prvem krogu ne premaga kakšen kvalifikant, saj bi bil v tem primeru kaznovan z minus točkami. Če bom izgubil z dobro igro, ne bom jezen. Toda kaj takšnega, kot se mi je primerilo lani, ko nisem nič igral, se mi ne sme zgoditi. V primeru zmage v prvem krogu me čakajo dodatne točke, saj sem lani izgubil v prvem krogu. Seveda obstajajo še precej lepši scenariji, a o njih ne bi razglabljal. Dejstvo je, da bo v Velenju nastopilo 70 do 80 odstotkov najboljših igralcev na svetu, ki bodo tekmovali tudi na svetovnem prvenstvu v Rotterdamu," je napovedal Tokič.

Pogodba z NTZS za 14.000 evrov

Februarja bo Tokič tekmoval v arabskem svetu. "Zanesljivo bom nastopil na tekmah svetovnega pokala v Katarju in Dubaju. Ta trenutek pa še ne vem, ali bom nastopil tudi na svetovnem pokalu v Dortmundu," je odgovoril igralec Saarbrückna. Izhodišče za napredek na svetovni lestvici ima Tokič izjemno, saj lani v Katarju in Dubaju ni tekmoval, tako da ne brani nobenih točk. V primeru zmag bo dobil lep točkovni zalogaj, ki bi mu do 1. junija omogočil nekoliko mirnejše spremljanje rezultatov. V primeru slabših iger pa ga znova čakajo težke in naporne kvalifikacije.

"Veseli me, da sem podpisal individualno pogodbo z Namiznoteniško zvezo Slovenije. Na razpolago imam 14.000 evrov, od katerih bom dobil 6000 ameriških dolarjev kot štipendist Mednarodnega olimpijskega komiteja za obetavnega igralca. S tem denarjem razpolagam po lastni presoji, plačati pa je treba še trenerje, maserje, pokriti priprave... Kako sem zadovoljen? Ne bi se rad primerjal z drugimi športniki, koliko denarja zaslužijo in koliko imajo za priprave. A dejstvo je, da imam 14.000 evrov. Pogodbo bom spoštoval in poskušal ta denar čim bolje unovčiti," je zaključil Tokič.