Na drugi tekmi sta se med dobitnike točk uvrstila Mežnar (25. mesto) in Kranjec (30.), že v kvalifikacijah pa je bil zaradi neustreznega dresa diskvalificiran Damjan, kot 31. pa se v finale ni uvrstil tudi Kramaršič.

Sobotno prvo preizkušnjo v olimpijskem Saporu je dobil Freund, šele peti po prvi seriji, ki je v finalu premagal Avstrijca Thomasa Morgensterna, tretji pa je bil Poljak Adam Malysz, vodilni po prvi seriji. Freund je prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko, obenem pa so nemški skakalci prekinili skoraj štiriletno sušo zmag v svetovnem pokalu. Pred tem so zadnjo zmago dosegli konec januarja 2007, ko je v Oberstdorfu zmagal Michael Uhrmann. Pot do zmage si je 22-letni Freund tlakoval z odličnim drugim skokom. Potem ko je bil po prvi seriji peti s 124 metri, je v drugi pristal pri 129 metrih. Zmagovalec novoletne turneje Morgenstern je bil po polovici tekme šele četrti, z drugim, 124,5 metra dolgim skokom pa je prišel tik pod vrh.

"Ne morem verjeti. Vedno si prizadevaš za najboljše, nisem si pa mislil, da bom kar zmagal. Za tak uspeh poleg dveh dobrih skokov potrebuješ še malo sreče," je bil navdušen Severin Freund, njegova najboljša uvrstitev pred Saporom pa je bilo šesto mesto decembra lani v Oberstdorfu. Po polovici tekme je sicer najbolje kazalo Malyszu, a Poljak ni najbolje izvedel drugega skoka, tako da je zdrsnil na tretje mesto. Slovenski skakalci so dosegli tri uvrstitve med dvajseterico. Najboljši je bil Damjan, ki je prvič v novi sezoni prišel do točk svetovnega pokala. Po prvi seriji je bil 21., svojo uvrstitev pa je v drugi seriji precej popravil in se povzpel na 13. mesto. Mežnar je ostal na 16. mestu, Kranjec je z drugim skokom napredoval za šest mest, brez finalne serije pa je ostal Kramaršič (34. mesto).

Na včerajšnji drugi preizkušnji v Saporu je Freunda prehitel le zmagovalec, Avstrijec Andreas Kofler, tretji pa je bil njegov rojak Thomas Morgenstern. Kofler je v finalu za 12,5 metra preskočil vodilnega Freunda, Morgenstern pa se je z najdaljšim skokom dneva (136,5 metra) s 13. mesta po prvi seriji prebil na tretje. Že v kvalifikacijah je bil zaradi neustreznega dresa diskvalificiran Damjan, kot 31. pa se v finale ni uvrstil niti Kramaršič. Mežnar je točke napadal s 30. mesta po prvi seriji in je na koncu prišel do 25., Kranjec pa je bil po prvem skoku 21., a je tudi zaradi neugodnih vremenskih razmer slabo skočil in nazadoval na zadnje mesto med finalisti.

"Tudi druga tekma je bila podobna prvi, le da smo jo tokrat odnesli malo slabše. Jernej je imel smolo z dresom v kvalifikacijah, Robi pa je imel v drugem skoku slabe razmere. Mitja je odskakal blizu tistega, kar zna, a še vedno ne tako, kot je tu skakal v zadnjem času. Malo nam je manjkalo sproščenosti," je ocenil glavni trener ekipe Matjaž Zupan