A nad Pohorje so se zgrnili oblaki, ki so prinesli pretoplo vreme in preprečili izvedbo obeh tekem. Mazejeva meni, da bi se veleslalom kljub temu dalo izpeljati. Včeraj dopoldan se je odpravila novim izzivom naproti. Pot jo je vodila v Cortino d'Ampezzo, kjer jo najprej čaka trening superveleslaloma, nato smuka in konec tedna tri tekme (dva superveleslaloma in smuk). Nekaj minut smo ji "ukradli", tik preden se je odpravila na pot. Najprej je iz dvigala v hotelu Arena znosila "goro" težke prtljage, nato je stopila pred diktafon.

Ste močno razočarani, ker sta veleslalom in slalom za Zlato lisico odpadla?

Škoda je, ker je bilo tekmovanje odpovedano. Vsi smo si želeli, da bi Zlato lisico izpeljali po načrtovanem programu. Žal mi je zaradi organizatorjev in vseh, ki so se trudili, da bi izpeljali tekmi. A jim vreme tega ni dopustilo.

Kljub odpovedi ste odpeljali eno vožnjo in to dobro, kajti do prekinitve veleslaloma ste bili na drugem mestu. Je to znak, da se vaša forma vzpenja in da bi lahko Zlata lisica tudi letos pomenila prelomnico v sezoni?

Moja ocena je, da skozi vso sezono nisem smučala slabo. Prikazovala sem vožnje na visoki ravni. Vedno je prišlo kaj vmes, da nisem dosegla povsem vrhunske uvrstitve. Znano je, kaj se je dogajalo v zadnjem času. V prejšnjem tednu smo uredili veliko stvari. Bilo je naporno. Zamenjava serviserja zagotovo ni lahka stvar, ampak smo vse skupaj kar hitro uredili. Zdaj grem lahko na start brez pomislekov, ali bodo smuči funkcionirale ali ne. Lažje mi je, ker sem spet lahko osredotočena le na smučanje.

Trenerji so se bolj ali manj strinjali, da je odločitev o odpovedi obeh tekem pravilna. Kaj menite vi?

Smučala sem že v nemogočih pogojih. Tudi po takšnih luknjah, da v slalomu s koleni nisem prišla niti do kola. Čeprav je veleslalom lahko malo bolj nevaren kot slalom, bi se v soboto dalo tekmo izpeljati do konca. Seveda ob veliki želji po izvedbi tekme, ki jo ob takšnih pogojih moraš imeti. V tem primeru ni bilo tako.

Kako je na vas vplivala izjava Andree Massija, da morda ne boste nastopili v Mariboru? Vas je spodbudila?

Kaj pa vem. Odločitve trenerja so včasih pač takšne. Zagotovo sem si sama močno želela tekmovati na Zlati lisici. Res pa je, da smo imeli v prejšnjem tednu veliko težav, zato je imel Andrea pomisleke glede nastopa na Zlati lisici.

Svetovno prvenstvo, ki se sedmega februarja začne v Garmisch-Partenkirchnu, se nezadržno približuje. Je ob množici tekem, ki se vrstijo s kratkim zamikom, mogoče tempirati formo za naslednji vrh sezone?

Na določen način se da. Drži, da je ritem tekem zelo visok, zato nimaš druge izbire, kot da slediš vsaki naslednji tekmi. Za kakšen daljši odmor ne bo časa. Razmišljali smo, da bi izpustili tekme v Sestrieru (28., 29. in 30. januarja bodo tam smuk, superkombinacija in superveleslalom, op. p.), če mi v Cortini d'Ampezzo prihodnji konec tedna ne bo šlo vse po željah. V tem primeru bi bilo morda smotrno opraviti temeljit trening. Bomo videli, kako se bodo stvari odvijale. Upam, da bom dovolj dobra, da bom lahko tekmovala na vseh tekmah in v Garmisch-Partenkirchen prišla dobro pripravljena.

Andrea Massi je dejal, da s štirimi kartami oziroma asi v rokavu. Torej boste v vseh disciplinah ciljali na vrh?

Imam realne možnosti za to. Dobro smučam v vseh disciplinah. Zdaj, ko smo uredili vse zaplete, sem mirna. Želim si napadati. Bomo videli, kaj nam to prinese.

Preberite tudi komentar avtorja: "Lisičkam" grozi temna prihodnost

Maria Riesch: Mazejeva je kandidatka za globus