Po ogledu proge je žirija ugotovila, da so vremenske razmere, visoke temperature, onemogočile dobro utrditev proge. "Za nas po tej noči ni bilo nobenega dvoma; ni bilo mogoče, da bi obdržali progo v dovolj dobrem stanju za tekmo svetovnega pokala. Včeraj smo postavili progo, jo polili z vodo, da bi kemikalije, ki smo jih že prej posuli, reagirale. Upali smo, da bo noč jasna in da bo proga zmrznila. To se je sicer zgodilo, vendar še vedno ni zadostovalo, saj proga ni bila dovolj trda. Poleg tega smo vedeli, da se obeta otoplitev v naslednjih urah. Še enkrat smo poskušali z vodo in kemikalijami, vendar do reakcije ni prišlo in proga je bila enostavno premehka," je pojasnil z direktor ženskega dela svetovnega pokala v alpskem smučanju Norvežan Atle Skaardal.

Tekmovalna žirija na čelu s Skaardalom je v soboto po 25 tekmovalkah odpovedala veleslalomsko preizkušnjo. Do odpovedi je vodila Nemka Viktoria Rebensburg, olimpijska zmagovalka, sedem stotink je za njo zaostajala najboljša slovenska smučarka Tina Maze, tretja pa je bila vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Nemka Maria Riesch (+0,21).

Finančni udarec za organizatorje

"Danes že ob šestih je tekmovalna žirija odšla na ogled proge. Tehnična ekipa je dobila navodila za popravke, vendar tudi to ni bilo dovolj, da bi žirija po drugem ogledu prižgala zeleno luč za tekmo. Ugotovili so, da bi bila proga dovolj dobro pripravljena le za prvih 15 tekmovalk. Ker proga ni bila dovolj utrjena, je sledila odpoved. Za nas po finančni plati to zagotovo pomeni udarec. Prezgodaj pa je za zaključke. Nekaj dni bomo potrebovali za analize in čez nekaj dni bomo povedali, kako smo zaključili letošnjo tekmo. Zavarovana je tretjina stroškov za pripravo tekme in prepričan sem, da bomo škodni zahtevek lahko uveljavili," je povedal Srečko Vilar, generalni sekretar organizacijskega komiteja Zlate lisice.

Za Mazejevo odpoved Zlate lisice ob neustreznem času

Odpoved veleslalomske in slalomsko tekmo za 47. Zlato lisico, tekem za svetovni pokal alpskih smučark na mariborskem Pohorju, je za Tino Maze prišla ob neustreznem času. V Mariboru je pred tem že dvakrat zmagala, v soboto pa je bila pred dokončno odpovedjo veleslaloma druga po nastopu 25 smučark.

"Škoda, zelo mi je žal, da sta bili tekmi odpovedani. Današnja tekma je bila zelo hitro odpovedana. Običajno se čaka veliko več časa. V Mariboru vedno rada tekmujem in dosegam dobre rezultate. Občinstvo me je v soboto dobesedno vleklo in danes ne bi bilo bistveno drugače. Veseli pa me, ker sem dobila potrditev, da sem na dobri poti in da dobro vozim tako slalom kot tudi veleslalom. Imeli smo dovolj časa za usklajevanje z novim serviserjem. Videl je, kakšne in kako pripravljene smuči potrebujem. Tako se sedaj osredotočam le na smučanje in ni več prisotne negotovosti. Zato sem bolj sproščena. Žal mi je, da vsega tega nisem mogla v polni meri dokazati pred navijači na Pohorju, pa tudi tega, da se trud organizatorjev ni poplačal. To je velik udarec, če imaš dve 'ničli', kar vem tudi sama," je po odpovedih predzadnjih tekem v tehničnih disciplinah pred svetovnim prvenstvom v Garmisch-Partenkirchnu (od 8. do 20. februarja) dejala Tina Maze.

"Maribor je bil zame prelomnica, čeprav ni bilo tekem. Sem bolj sproščena, na obeh ogrevalnih progah slaloma sem dobila občutek za ritem. Prej sem ga poskušala dobiti na tekmah, vendar nisem prišla do cilja. Sem se tudi psihično sprostila, ker so bili tu moja družina in navijači, pogovorila sem se lahko tudi z novinarji v živo, kar mnogokrat ni mogoče. Spočila sem se tudi delno v Mariboru. Želela sem sicer tekmovati in žal tekmovalne potrditve nisem dobila," je povedala Črnjanka.

Odhod v Cortino d'Ampezzo

Najboljša slovenska športnica lanskega leta že danes potuje v italijansko Cortino d'Ampezzo, kjer bodo od 21. do 23. januarja dva superveleslaloma in smuk. "Že jutri imam tam trening. Malo bom imela tudi časa za savno in masažo, ki je tudi bistveni del procesa regeneracije, tudi brez bolečin nisem in bo dobrodošla pomoč fizioterapevta, ki mi pomaga vsak dan," je dodala Mazejeva.

Na pohorski strmini je Mazejeva že dosegala izjemne izide. Na Zlati lisici je bila prva leta 2005 in 2009, leta 2002 pa je bila druga. Lani je bila 16. januarja v veleslalomu 13., dan pozneje pa je na slalomu zasedla drugo mesto in v skupnem točkovanju za Zlato lisico končala na tretjem mestu. S tem je napovedala dobro formo ter jo kronala z dvema srebrnima olimpijskima kolajnama v Vancouvru.

S prenovljeno ekipo naprej

Po zelo dobrem začetku letošnje sezone pa je imela tik pred novim letom veliko težav s servisom v svoji ekipi, ki jo je tik pred novim letom zapustil Dušan Kapš. Kljub temu je osvojila drugo mesto na paralelni tekmi v Münchnu, po novem letu je bila razočarana po 13. in 24. mestu, nato bila v superveleslalomu v Zauchenseeju diskvalificirana, na nočnem slalomu 11. januarja v avstrijskem Flachauu pa je odstopila. "Velika ovira v tem času je bilo vprašanje serviserja. To me je zelo obremenjevalo in v Zauchenseeju sem imela veliko težav. Sedaj smo to rešili in bi vse to rada čim prej pozabila. S prenovljeno ekipo grem naprej, počutim se dobro in to je največ, kar ta trenutek šteje," je končala Mazejeva.