Prva od dveh tekem svetovnega pokala na Japonskem je največ veselja prinesla v nemški tabor. Severin Freund je prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko, obenem pa so nemški skakalci prekinili skoraj štiriletno sušo zmag v svetovnem pokalu. Doslej zadnjo zmago so Nemci slavili konec januarja 2007, ko je v Oberstdorfu zmagal Michael Uhrmann.

Pot do zmage si je 22-skakalec tlakoval z odličnim drugim skokom. Potem ko je bil po prvi seriji peti s 124 metri, je v drugi pristal pri 129 metrih. Ta daljava je bila neulovljiva za vse tekmece, premoč mu je moral priznati tudi zmagovalec novoletne turneje Thomas Morgenstern. Avstrijec je bil po polovici tekme še četrti, z drugim, 124,5 metra dolgim skokom, pa je prišel tik pod vrh. Za zmago je Nemec dobil 249,6 točke, Morgenstern jih je zbral 248,2.

"Ne morem verjeti. Čudovit občutek. Vedno si prizadevaš za najboljše, nisem si pa mislil, da bom kar zmagal. Za tak uspeh poleg dveh dobrih skokov potrebuješ še malo sreče, da lahko premagaš take mojstre, kot sta Morgenstern in Malysz. Danes mi je uspelo," se je daleč največjega uspeha v karieri veselil mladi nemški skakalec. Doslej je za najboljšo uvrstitev štelo šesto mesto decembra v Oberstdorfu.

Najbolje kazalo Malyszu

Po polovici tekme je sicer najbolje kazalo Adamu Malyszu. A izkušeni poljski skakalec ni najbolje izvedel drugega skoka, tako da je zdrsnil na tretje mesto. Brez stopničk pa sta ostala še Avstrijec Andreas Kofler in Nemec Michael Uhrmann, ki sta svoje drugo in tretje mesto iz prve serije pokvarila v četrto in peto.

Slovenski skakalci so dosegli tri uvrstitve v dvajseterico. Najboljši je bil Jernej Damjan, ki je v prejšnjih dneh ohranjal formo tudi z nastopi na celinskem pokalu, med drugim je prav v Saporu tudi zmagal. Zdaj je na tekmi svetovnega pokala prvič v novi sezoni prišel do točk; po prvi seriji je bil 21., svojo uvrstitev pa je v drugi seriji precej popravil in se povzpel na 13. mesto ter bil najboljši med Slovenci. Mitja Mežnar je ostal na 16. mestu, kjer je bil že po prvi seriji, najbolje uvrščeni Slovenec v svetovnem pokalu Robert Kranjec pa je po slabšem prvem skoku, ki mu je prinesel le 25. mesto, v drugi seriji prav tako napredoval. Na koncu je bil 19. Brez drugega nastopa pa je na Japonskem ostal Matic Kramaršič, ki je bil 34.

V nedeljo bo v Saporu na skakalnici Okurajama še ena tekma svetovnega pokala.

Skupno je Morgenstern v svetovnem pokalu ostal krepko v vodstvu. Zdaj ima 1163 točk, še najbližje je Simon Ammann - danes je bil šesti - s 721, razmeroma blizu sta še Kofler (671) in Malysz (650). Med Slovenci je najvišje Kranjec na 21. mestu (180).