"Kaže, da nam je namenjeno, da moramo prehoditi zelo dolgo pot - v neposrednem in prenesenem pomenu besede. Žreb nam je namenil zelo eminentnega nasprotnika in zagotovo bomo imeli najzahtevnejše gostovanje. V tekmah proti Zenitu bo treba pokazati vrhunsko formo, če želimo biti na ravni naših tekmecev in si priboriti napredovanje," je nekoliko bolj uradno stališče predsednika ACH Volleyja Rasta Oderlapa, svoji vlogi primerno pa je nasprotnika podrobneje predstavil trener Igor Kolaković: "Dobili smo enega glavnih kandidatov za osvajanje evropskega naslova. Zenit je lani osvojil naslov prvaka v Rusiji, poleti pa se je še okrepil s sijajnimi odbojkarji, kot sta Mihailov in Priddy, da bi letos osvojil še Evropo. Vse to govori o težavnosti naše naloge, a hkrati gre tudi za velik izziv. Zavedamo se, da so Rusi nesporni favoriti, toda prav ta vloga avtsajderja nam morda celo bolj ustreza in nam povečuje možnosti za napredovanje."

Če Blejci presenetijo Zenit, jih v naslednji fazi čaka enako težka naloga, ki jo bo po vsej verjetnosti prinesel poljski velikan Belchatow. Povsem drugačna zgodba bi bila, če bi bil ACH v svoji skupini prvi ali tretji (Budva se je iz skupine C uvrstila naprej kot najboljše tretje uvrščeno moštvo v vseh šestih skupinah), saj bi bili njegovi tekmeci - na papirju - v izločilnih dvobojih bistveno lažji.

"Gre za žreb, na katerega ne moremo vplivati, ne razumem pa povsem sistema tekmovanja. Do predzadnjega kroga skupinskega dela sploh nisem vedel, da je v primeru, ko imata dve ekipi enako število točk, v prednosti tista, ki ima boljše razmerje osvojenih in izgubljenih nizov in ne tista z večjim številom zmag. Gre za nelogičnost, ki je jasna samo evropski federaciji. Tako imamo skupine, kjer je nekdo drugi, čeprav ima pet zmag in poraz, zmagovalec pa je tisti, ki ima štiri zmage. Enaka je bila tudi naša situacija, ko smo imeli več zmag kot Jastrzebski, a smo bili za njim," je s sistemom tekmovanja nezadovoljen Kolaković, ki je v enakem tonu pospremil tudi odločitev, da je namesto Stožic zaključni turnir dobil Trentino z dvorano v Bolzanu: "Če bi upoštevali objektivne ugodnosti, potem bi bile Stožice brez konkurence. Ambient, lokacija, popularnost odbojke v Sloveniji, polna dvorana... Vse so to atributi, ki bi morali odtehtati v korist Stožic, a kaže, da so raje izbrali hokejsko dvorano v Bolzanu. Gre za kompenzacijo dolgov, ki jih je imela evropska federacija do Trentina."

Liga prvakov, "play off 12", prve tekme 2. februarja, povratne 9. februarja (+/-1 dan): Cuneo (Ita) - Lokomotiv Belgorod (Rus), Tours (Fra) - Dinamo Moskva (Rus), Roeselare (Bel) - Skra Belchatow (Pol), ACH Volley (Slo) - Zenit Kazan (Rus), Unterhahching (Nem) - Jastrzebski Wiegel (Pol), Budvanska Rivijera (ČG) - Noliko Maseeik (Bel), neposredno uvrščen na zaključni turnir: Trentino (Ita)