To je zato, ker je Zlojeva Sirobuja, kot sploh vsa splitska predmestja, tudi sama videti kot eno od gručastih naselij Amana: plastični rastlinjaki, pokriti s prahom iz bližnjih tovarn, in goste naplavine neometanih betonskih bivališč brez kanalizacije in gradbenega dovoljenja, med katerimi se vijejo ozke, neasfaltirane uličice, obrasle s suhim trnjem, na katerem se razcveta na milijone pisanih plastičnih vrečk - samo srce teme, v katero noga tujca nikoli ni stopila.

Če pa se nesrečni prišlek znajde tam, če zaide na vstopu v mesto iz smeri Omiša in prezgodaj zavije na desno, ima ravno toliko možnosti za preživetje, kolikor mu traja baterija mobilnega telefona. Pod pogojem seveda, da ima telefon signal, hrvaška vojska pa na razpolago helikopter. Ali da naleti na Zlojo, ki je rešil že toliko tujih pustolovcev, da si je zaslužil najmanj kako odlikovanje češke vlade, medaljo pravičnika ali vsaj častno slovensko državljanstvo.

V tej smeri, torej iz Omiša proti Splitu, na samem obrobju Siroboje, stoji ob cesti že nekaj dni gigantski jumbo plakat, s katerega gleda Mati Božja, ob ogromnem napisu "Kraljica Hrvatov, varuj nas pred vstopom v Evropsko unijo!".

V Sloveniji in Evropski uniji tega morda ne vedo, toda Devica Marija med drugim nosi prestižni naslov hrvaške kraljice: na Hrvaškem se njeno polno ime s titulo glasi Blažena Devica Marija Mati Božja Nebeška Devica Kraljica Hrvatov. Kdaj se je to natančno zgodilo, od kdaj je Hrvaška ustavna monarhija in kdo je Jezusovo mater okronal s hrvaško krono, o tem ni znanega nič zanesljivega. Kot tudi ni znano, kdo je na robu Sirobuje postavil velikanski billboard s Kraljico Hrvatov, neposrečeno photoshop montažo, s katero je bila Materi Božji na glavo nataknjena masivna kičasta krona, ki je, mimogrede rečeno, nenavadno podobna kroni srbske dinastije Karađorđevićev: avtor se nanj ni podpisal, niti si nihče upal priti v Sirobojo, stopiti na zasebno posest, na kateri je vzniknil plakat, in tam povprašati.

Ko si je tako Kraljica Hrvatov nadela nerodno, težko krono, večjo od lastne glave, jo nosi z dostojanstvom dalmatinskih stark, ki so na glavi nosile vedra z vodo, poleg nje pa je molitev: "Kraljica Hrvatov, varuj nas pred vstopom v Evropsko unijo!". Pod molitvijo sta z manjšimi črkami izpisana tudi vprašanje "Kaj dobimo z vstopom v EU?" in odgovor: "Dolžniško suženjstvo, genetsko spremenjeno hrano, chemtrails, kulturo smrti, diktaturo relativizma in drugo zlo."

Kraljevina Hrvaška je vsekakor država s parlamentarno demokracijo in Kraljica nima neposredne izvršne oblasti. Njena vloga je ceremonialne narave in v glavnem omejena na občasna prikazovanja ter formalno varovanje hrvaškega naroda pred raznimi nesrečami, kot so srednjeveške kuge in kolere, turška osvajanja, vulkanski izbruhi, srbske granate, jugoslovanske integracije, izpadanje v kvalifikacijah za svetovno nogometno prvenstvo in podobne naravne katastrofe. Kot je na primer Evropska unija.

Vendar pa se Kraljica Hrvatov v takšnih zadevah ni proslavila. Svojih Hrvatov ni zmogla obvarovati niti pred vstopom v habsburško monarhijo niti pred vstopom v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev niti pred vstopom v Titovo Jugoslavijo. Kraljici Hrvatov ne gre najbolj od rok niti pri drugih naravnih nesrečah: pred "dolžniškim suženjstvom, genetsko spremenjeno hrano, chemtraili, kulturo smrti in drugim zlom", ki jih omenja neznani podanik marijanske krone, Materi Božji ni uspelo obvarovati Hrvatov niti danes, kaj bo šele v Evropski uniji: hrvaški dolg je že zdaj narasel na petinštirideset milijard evrov, zastraševanje Hrvatov z evropsko "kulturo smrti", v trenutku, ko ustavno sodišče RH osvobaja morilca trinajstih vojnih ujetnikov septembra 1991, splitska policija pa je priprla študentskega aktivista, ki preiskuje dvajset let star in nikoli pojasnjen primer likvidacije srbskega zakonskega para, ki je bil umorjen in odvržen na deponijo - nota bene, nekaj sto metrov od plakata - pa bi si z nekaj dobre volje lahko razlagali celo kot znamenje smisla za humor.

Vsa ta zgodba o nekem smešnem plakatu seveda ne bi bila vredna tolikšne pozornosti, če ne bi molitve neznanega oglaševalca v tem trenutku delila tudi večina Hrvatov. Nekaj zadnjih raziskav, vključno s tisto, ki jo je naročilo ministrstvo za zunanje zadeve, je pokazalo, da je podpora vstopu v Unijo padla pod petdeset odstotkov. Večina, o tem ne gre dvomiti, bo kot argument navedla ravno stereotip o Evropi kot cesarstvu "genetsko spremenjene hrane, chemtrailov, relativizmov in drugega zla". Ki mu stoji nasproti katoliška Kraljevina Hrvaška, idila zdrave ekonomije, zdrave hrane, zdravega življenja in zdrave morale.

Z omembo chemtrailov - priljubljene teorije zarote, po kateri nas svetovna nadvlada tistih belih sledi letal na nebu, pravzaprav kemijskih oblakov, chemtrailov, počasi zastruplja in vzpostavlja nadzor nad našimi umi - se hrvaški evroskepticizem navsezadnje postavlja kot natančna diagnoza. Njihovi umi so, kot vidimo, že zavzeti, slika pojasni vse: plastični rastlinjaki, pokriti s prahom iz bližnjih tovarn, in goste naplavine neometanih betonskih bivališč brez kanalizacije in gradbenega dovoljenja, med katerimi se vijejo ozke, neasfaltirane uličice, obrasle s suhim trnjem, na katerem se razcveta milijone pisanih plastičnih vrečk, nad vsem tem pa velikanski plakat, ki roti Kraljico Hrvatov, naj obvaruje Sirobojo pred kemičnimi oblaki in genetsko spremenjeno hrano.

Še sreča, da je Hrvaška ustavna monarhija: kot vse kaže, bo Hrvaško pred vstopom v Evropsko unijo prej obvarovala premierka Jadranka Kosor kot pa Kraljica Hrvatov.