Kot je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP še dejal Mehmanparast, je vabilo namenjeno vzpostavitvi zaupanja pred pogovori v Carigradu o iranskem jedrskem programu, ki so napovedani za 21. januar. Zahod se boji, da je iranski jedrski program pretveza, da bi si Teheran pridobil jedrsko orožje, Iran pa na drugi strani zatrjuje, da gre za miroljubno rabo jedrske energije.

Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton je že dejala, da EU ne bo sodelovala pri omenjenem obisku iranskih jedrskih obratov. Tovrstni pregled bi morali po njenem mnenju opraviti inšpektorji Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki ima sedež na Dunaju.

Tudi Kitajska je sporočila, da je malo verjetno, da bi sprejeli iransko ponudbo. Kot je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Hong Lei, je kitajski predstavnik na Dunaju sedaj "doma, zato bi bilo težko, da bi obiskal Iran". Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je menil, da si povabilo Teherana "zasluži pozornost".

Kot je v četrtek še dejala Ashtonova v Carigradu po pogovorih s turškim zunanjim ministrom Ahmetom Davutoglujem, bi morali na pogovorih v Carigradu prihodnji teden govoriti tudi o jedrskemu vprašanju, kar Iran sicer zavrača.

"Prepričana sem, da bomo govorili tudi o jedrskih vprašanjih. Namen našega srečanje je, da najdemo verodostojne poti za napredek," je še dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Vodja iranskega jedrskega programa in zunanji minister Ali Akbar Salehi pa je v sredo v pogovoru za nek iranski dnevnik dejal, da Iran ne bo pristal na pogajanja, če se bo druga stran želela pogajati o jedrskem vprašanju.