72-letni Kaoru Josano velja za odločnega zagovornika povišanje trošarin za pet odstotkov. Z imenovanjem Josana iz opozicijskih vrst namerava Naoto Kan odpreti pot za nadstrankarske pogovore o sanaciji državnih financ. Hkrati Kan upa, da bo s spremembami v vladi znova pridobil podporo javnosti, saj mu sedanje javnomnenjske raziskave izkazujejo upad podpore.

Spremembe v vladi je Kan opravil le nekaj dni pred začetkom nove seje japonskega parlamenta. Ta se bo začela 24. januarja in naj bi trajala 150 dni, na njej pa naj bi med drugim sprejeli proračun za letos. Japonska vlada je pri sprejemu novega proračuna prisiljena v sodelovanje z opozicijo, saj je v zgornjem domu izgubila večino.

S spremembami v vladi je novi vodja kabineta vlade postal Jukio Edano, dosedanji generalni sekretar vladajoče Demokratske stranke (DPJ). Svoje položaje v vladi so obdržali ključni ministri, kot so zunanji minister Seidži Maehara, finančni minister Jošihiko Noda in obrambni minister Tošimi Kitazava.

To so že druge spremembe v vladi, od kar je Kan junija lani prevzel premierski položaj. Prva reorganizacija je bila septembra lani.