Kot je na srečanju z novinarji, ki sta ga danes v Ljubljani pripravili zavarovalnica Generali in Banka Koper, dejala profesorica na ljubljanski ekonomski fakulteti Andreja Cirman, se z večanjem ekonomske stabilnosti optimizem pri potrošnikih povečuje in to vpliva na dojemanje njihovega trajnega dohodka, ki je pomemben dejavnik pri odločitvi za nakup nepremičnine.

Pomembno vlogo bo imela tudi demografija. Generacija starih od 25 do 35 let je v veliki meri trg že prešla, kar je moč sklepati tudi po ponovnem povečevanju števila rojstev. "Gospodinjstva so se osamosvojila, sedaj so že pri otrocih," pravi Cirmanova.

Glede na visoke cene garsonjer in enosobnih stanovanj v preteklosti je po njenih besedah moč sklepati, da je velik del te generacije v premajhnih stanovanjih za povečevanje družine. "Lahko pričakujemo, da bo ta generacija začela napredovati v stanovanjski karieri v večja stanovanja ali hiše," je dejala.

Se bo pa ta generacija po njenem pričakovanju srečala z razmeroma šibko ponudbo, saj upada število stanovanj v gradnji in število izdanih gradbenih dovoljenj, kar pomeni, da bo v prihodnjih letih pritok nove ponudbe na trg razmeroma majhen. "V prihodnje bomo imeli majhno ponudbo in predvsem strukturne premike na trgu nepremičnin, kar lahko vodi v velika povpraševanja v določenih segmentih," je ocenila.

Razlog za upad gradnje in dokončevanja stanovanj ni toliko v tem, da investitorji ne pričakujejo povpraševanja na trgu, kot v tem, da težko najdejo vire za dokončanje projektov, meni Cirmanova.

Mladi se na trgu dela srečujejo z mnogo negotovostmi

Ker bodo trg dela oblikovala mlada gospodinjstva, je po njenih besedah pomembno dejstvo, da se mladi na trgu dela srečujejo z mnogo negotovostmi. Zato so pomembna zavarovanja, ki se v tej smeri razvijajo, saj ta tveganja zmanjšujejo in obenem povečujejo percepcijo trajnega dohodka. V tujini so tovrstne prakse poznane in npr. na Nizozemskem, Švedskem in v Veliki Britaniji delujejo tudi pod okriljem držav.

"Trg dela je čedalje bolj dinamičen in kratkih stikov nastaja čedalje več. Države so ugotovile, da s tem, ko ponudijo državno sponzoriran produkt ali omogočijo razvoj teh produktov, človek ne obremenjuje sodišč, ker bi se te nepremičnine prodajale, in ne obremenjuje socialnih služb, ker bi postal socialni problem. Predvsem pa je to pomembno za stabilen trg nepremičnin, ker pomembno odpravlja tveganja," meni Cirmanova.

Generali in Banka Koper sta danes podpisali pogodbo za sodelovanje pri življenjskem zavarovanju kreditojemalcev Banke Koper. Zavarovalni produkt bo omogočil, da kreditojemalci kreditne obveznosti zaščitijo ne le za primer smrti ali trajne in popolne delovne nezmožnosti, ampak pa tudi v primeru brezposelnosti in v času začasne delovne nezmožnosti ter za primer kritičnih bolezni.