"Knjiga Kolumbova hči, ki govori o življenju in delu Alme M. Karlin, nikakor ni 'zadnja resnica', kot je včeraj, ob izidu, poročala STA. Tega ali česarkoli podobnega nisem nikoli izjavila," je sporočila avtorica.

Etnologinja in kulturna antropologinja Barbara Trnovec želi s knjigo opozoriti, da kljub hiperprodukciji tekstov, ki so izšli v preteklosti, temeljna vprašanja, povezana z življenjem in delom Alme Karlin, še vedno ostajajo brez odgovorov. Dela za raziskovalce je po mnenju Trnovčeve še zelo veliko, zato knjiga Kolumbova hči nikakor ni zadnja resnica o Almi Karlin.

Da bi se lahko, kolikor je to le mogoče, približali Karlinovi, ki je bila svetovna popotnica, ljubiteljska raziskovalka, poliglotka, pisateljica in teozofinja, ji potrebno najprej dovoliti, da postane tisto, kar je v resnici bila, je prepričana Trnovčeva.

Karlinovo je po njenih besedah potrebno demitizirati in jo osvoboditi navlake, ki so ji jo ljudje iz različnih nagibov nadeli skozi čas. "Njeni častilci so ji pridali nekaj lažnega blišča, da bi bila videti še bolj izjemna in pomembna. Njeno podobo so izkrivljali tudi tisti, ki so njenim dosežkom oporekali kakršen koli večji pomen. Z Almo so torej povezani številni konstrukti, utemeljeni na napačnih interpretacijah podatkov, površnosti, izmišljotinah ali klevetah, in vendar so preživeli vse do danes," je prepričana Trnovčeva.

Avtorica je knjigo napisala na podlagi novih in starih spoznanj, povezanih v argumentirano in konsistentno celoto. Namen knjige Kolumbova hči je, da bi bralci Almo Karlin lažje razumeli in spoštovali njeno zapuščino.