Križanič je še izrazil pričakovanje, da bo Pahor, ki je dal ministru teden dni časa za pripravo temeljitega pojasnila, z debelim svežnjem o sprejetih popravljalnih ukrepih na podlagi revizijskega poročila računskega sodišča v primeru Splošne plovbe zadovoljen. Obenem pa se zaveda, da je končna odločitev v rokah predsednika vlade.

Križanič je na današnji izjavi za medije zagotovil, da je ministrstvo zahteve računskega sodišča kljub intenzivni zakonodajni aktivnosti vzelo skrajno resno in začelo spreminjati predpise. Odločitev računskega sodišča se mu zdi nenavadna in nerazumljiva, nad njo pa je bil presenečen, še posebej zato, ker temelji na poslu v času predhodne vlade in po takratni zakonodaji. Ugibanj o politični motiviranosti delovanja računskega sodišča ni želel komentirati, zanikal pa je trditve, da naj bi šlo za poskus, kako bi ga lahko predsednik vlade elegantno izločil iz vladne ekipe.

Križanič: Računsko sodišče je preseglo okvir

Zdi se mu, da je računsko sodišče preseglo okvir, znotraj katerega lahko kot neodvisni strokovni organ pomaga vladi pri odpravljanju ugotovljenih nesmotrnosti. Ministrstvo za finance je medtem v pisnem sporočilu za javnost zapisalo, da po njihovem mnenju računsko sodišče ne more in ne sme prevzemati vloge zakonodajalca, zato ne vidijo nobene potrebe po razrešitvi odgovorne osebe ministrstva. Ministrstvo je prav tako poudarilo, da je šlo v obravnavanem primeru nesmotrnosti pri prodaji deleža Slovenske odškodninske družbe (Sod) in Kapitalske družbe (Kad) v Splošni plovbi za dogodke, ki so se zgodili v času prejšnje vlade.

Pahor ministru Križaniču dal teden dni časa

Predsednik vlade Borut Pahor je danes prejel poziv računskega sodišča za razrešitev ministra za finance Franca Križaniča zaradi hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja ministrstva pri prodaji deleža v Splošni plovbi. Pahor je ministru dal teden dni časa za pripravo temeljitega pojasnila.

Kot je Pahor zapisal v dopisu ministru Križaniču, ima finančni minister do srede, 19. januarja (upoštevaje ministrove dvodnevne odsotnosti zaradi udeležbe na srečanju finančnih ministrov EU v Bruslju), čas za pripravo temeljitega pojasnila, kdaj, kako hitro in na kakšen način je pristopil k pripravi popravljalnih ukrepov, ki jih je zahtevalo računsko sodišče.

Preberite si, kako in zakaj je predsednik vlade Borut Pahor predlagal razrešitev okoljskega ministra Karla Erjavca po tem, ko mu je to predlagalo računsko sodišče.

Premiera zanima tudi Križaničev pogled oziroma pojasnilo k dejstvu, da za računsko sodišče predlagani popravljalni ukrepi niso bili zadovoljivi oziroma pravočasni, je še razvidno iz dopisa, ki so ga javnosti posredovali iz kabineta predsednika vlade.

Erjavec: Poziv je politično motiviran

Poziv računskega sodišča, naj premier Borut Pahor začne s postopkom razrešitve ministra za finance Franca Križaniča, je po oceni predsednika DeSUS Karla Erjavca politično motiviran. Predsedniku vlade pa predlaga, naj sproži ustavno presojo. "Predsedniku vlade predlagam, da sproži ustavno presojo, sicer bo predsednik računskega sodišča najmočnejša politična osebnost v tej državi, ker bo odvisno od njegovih revizij, ali bo nekdo še naprej minister ali ne," je dejal Erjavec. Po njegovem mnenju računsko sodišče prekoračuje svoja pooblastila. "Treba je vedeti, da računsko sodišče ni pravo sodišče, zato tudi ne more imeti takšnega pooblastila," je prepričan Erjavec.

Računsko sodišče je namreč revizijski organ in če bi lahko predlagal "takšen drastičen postopek" in bi bilo res sodišče, bi morala imeti vsaka stranka v postopku možnost, da dokazuje svojo nedolžnost. V tem primeru je to onemogočanje, zato meni, da bi moral premier Pahor sprožiti ustavno presojo. Erjavcu, ki ministra Križaniča podpira, se postavlja vprašanje, zakaj "ravno v tem trenutku takšen poziv in ravno zoper ministra za finance". Glede na to, da je bil predsednik računskega sodišča Igor Šoltes v javnosti predstavljen kot ena od možnih alternativ za vodenje tehnične vlade, je Erjavec prepričan, da gre za politično motivirano pobudo.

"Prepričan sem, glede na moje 10-letne izkušnje pri delu vlade, da takšno zahtevo za razrešitev lahko kasira vsak minister oziroma ministrica," je izpostavil in dodal, da bi lahko tovrstne nepravilnosti našli na vsakem ministrstvu. Te nepravilnosti sicer niso takšne, da bi "terjale glavo ministra". Za Erjavca je problem tudi, ker gre pri tem za stare zadeve, ki se niso dogajale v Križaničevem mandatu. "Zgodba je enaka kot pri meni, gre za politično obračunavanje," je še dejal Erjavec, ki je s položaja ministra za okolje januarja lani odstopil potem, ko je računsko sodišče pozvalo k njegovi razrešitvi zaradi kršitev obveznosti dobrega poslovanja ministrstva.

Računsko sodišče je pozvalo k razrešitvi ministra za finance Franca Križaniča

Računsko sodišče je danes pozvalo premierja Boruta Pahorja, naj začne s postopkom razrešitve ministra za finance Franca Križaniča. Sodišče je namreč v danes objavljenem porevizijskem poročilu o popravljalnih ukrepih na podlagi revizije prodaje deleža v Splošni plovbi navedlo, da je finančno ministrstvo hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja.

Kot je pojasnil predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, so se za tako oznako odločili predvsem na podlagi dejstva, da gre za ponavljajoče nesmotrnosti, saj je računsko sodišče že v več primerih ministrstvo za finance opozorilo ali od njega zahtevalo izvedbo popravljalnih ukrepov glede urejenosti sistema računovodskega evidentiranja poslov, premoženja in obveznosti za račun države in občin.Premier Pahor mora na poziv sodišča odgovoriti v 15 dneh. Zakon o računskem sodišču določa, da računsko sodišče v primeru ugotovljene hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja izda tudi poziv za razrešitev odgovorne osebe.

Več o ugotovitvah Računskega sodišča si lahko preberete tukaj.