"Pisno smo jih zaprosili za odgovor v treh dneh," so nam včeraj pojasnili na Darsu, ki ga vodi Mateja Duhovnik. Pritrdilno so nam odgovorili tudi na vprašanje, ali so možnost, da predor zgradi CPM, dokončno opustili.

V zgodbi o "nasedli" gradnji predora Markovec, ki na koprski strani zamuja že več kot tri mesece, bo tako ključen odgovor na vprašanje, ali ima Dars na voljo tudi formalne vzvode, s katerimi bi Alpine Bau prisilil v nadaljevanje gradnje. Teh po naših informacijah nima. Že pred časom smo tako poročali, da ni jasno, kako bo Dars v pogajanjih z Alpine Bau uveljavljal solidarno odgovornost avstrijskega člana konzorcija. Garancijo za predložitev pogodbenih obveznosti v višini 6,4 milijona evrov mu je namreč med postopkom izbire izvajalca predložil le CPM, ne pa tudi Avstrijci.

Četudi bi Alpine Bau želel nadaljevati z gradnjo, je prav tako težko verjeti, da bi se sprijaznil s pogodbeno ceno (64 milijonov evrov). Kot je znano, so se zapleti pri gradnji predora začeli prav zaradi zahtevkov CPM za priznanje dodatnih del, nastalih zaradi spremenjenih geoloških okoliščin, v skupni višini okrog pet milijonov, ki so jih na Darsu zavrnili. "Zahtevke obravnavamo v skladu s pogodbenimi določili," so včeraj na Darsu odgovorili na vprašanje, ali bodo CPM še pred dokončnim umikom priznali zahtevke.

Obenem so na Darsu zanikali, da bi pri pogajanjih s CPM in Alpine Bau kadarkoli kot pogoj postavljali vključitev katerega od drugih gradbincev v projekt. V zadnjih dneh se je namreč omenjala možnost, da bi Alpine Bau za podizvajalca v projektu najel SCT Ivana Zidarja. V vsakem primeru čaka novega glavnega izvajalca del veliko dela že pri sami oživitvi gradbišča pod Markovcem. Poleg tega, da je Rižanski vodovod Koper CPM zaradi neplačevanja odklopil vodo, eden od podizvajalcev odpeljal več omaric z električno energijo, Zavarovalnica Triglav pa odpovedala zavarovanje, ostaja odprto vprašanje tudi, kdo bo poplačal vsaj del obveznosti, zaradi katerih so gradbišče pod Markovcem že pred dvema mesecema zapustili delavci slovaškega podjetja Skanska in drugi podizvajalci.

primoz.cirman@dnevnik.si