Zato ni bilo nič nenavadnega, ko smo ob koncu novembra prejšnje leto v članku z naslovom "Tuji športniki so na črni listi" ugotovili, da imajo pri Unionu Olimpiji štiri košarkarje brez papirjev za legalno nastopanje, pri ACH Volleyju pa sta se v podobni vlogi znašla dva odbojkarja. Ali imajo ti športniki na današnji dan že urejeno vso dokumentacijo, nimamo podatkov, smo pa v uredništvo prejeli dokumente, ki dokazujejo, da tudi v Hokejskem klubu Acroni Jesenice kršijo zakonodajo.

Kanalec v neprijetnem položaju

Pred poldrugim mesecem nam na jeseniški upravni enoti najprej niso hoteli izdati želenih podatkov in so v odločbi zapisali, da bi s posredovanjem informacij razkrili osebne podatke in tako kršili varstvo le-teh. S pritožbo smo se zato v nadaljevanju oglasili pri informacijskem pooblaščencu, ki je ocenil, da je Upravna enota Jesenice dolžna zahtevo prosilca obravnavati po določbah zakona o medijih, saj je novinarsko vprašanje vezano na delovno področje organa.

Z odločbo informacijskega pooblaščenca nam je gorenjska upravna enota prejšnji teden po skoraj dveh mesecih od prve prošnje za odgovore le poslala dokument, v katerem piše, da je imela "11. novembra 2010 več kot polovica tujih športnikov HK Acroni Jesenice izdano dovoljenje za prebivanje oziroma potrdilo o prijavi prebivanja v skladu z določili zakona o tujcih, ostali pa so bili še v postopku". S tem odgovorom je Upravna enota Jesenice predsednika državnih prvakov v hokeju na ledu Slavka Kanalca postavila v neprijeten položaj, saj je - kot smo zapisali že na začetku članka - sprva pojasnjeval, da imajo v Podmežakli vsi tujci urejene vse papirje.

Na vprašanje, kako to, da je trenutni prvi mož jeseniškega hokeja govoril drugače, kot pravijo dokumenti, in namerno dovolil, da tujci drsajo brez dovoljenj, je Kanalec postregel z nenadejanim odgovorom: "Zakonodaja je čudna. Oni lahko kot turisti v naši državi bivajo devetdeset dni, pomembnejše pa je, da imajo urejeno delovno dovoljenje. Naša praksa je taka, da z nobenim tujim hokejistom ne podpišemo pogodbe takoj, ampak mu najprej zagotovimo 'try-out' (preizkušnjo, op. p.). Turistični vizum je zame povsem dovolj, da lahko v tem času brez težav nastopajo za klub."

Po papirje v Celovec

V odgovoru predsednika je po naših informacijah kar nekaj netočnosti, saj v Sloveniji tako imenovanih preizkušenj oziroma "try-outov" ne poznamo, zato z nobenim športnikom ni mogoče podpisati tovrstnega sodelovanja. Primer vratarja Jana Chabere iz Tilie Olimpije namreč pravi, da je tivolski klub s Čehom podpisal pogodbo do konca sezone, a z možnostjo prekinitve po tridesetih dneh, če klub z njim ne bi bil zadovoljen. Če poenostavimo: tujec lahko brani barve slovenskega kluba le, če ima urejeni tako delovno dovoljenje kot dovoljenje za prebivanje. Čim stopi na igrišče, je v takojšnjem prekršku, kar pa Kanalec zanika in pravi, da je za celotno proceduro v jeseniškem klubu zadolžen bivši delavec na ministrstvu za notranje zadeve Nejc Jurkovič, ki mu Kanalec popolnoma zaupa.

Predsednik Jesenic in gorenjskega železarskega giganta Acroni je razložil, da klubu pri urejanju birokracije pomaga konzulat v Celovcu, toda naši viri pravijo, da na avstrijskem Koroškem ni mogoče pridobiti potrdila o nekaznovanju, kar je pri ameriških in kanadskih državljanih eden od pogojev za pridobitev dovoljenja za prebivanje. V Celovcu je namreč zgolj slovensko veleposlaništvo, kanadski državljan pa mora papir urediti na matičnem konzulatu, ki ga v Sloveniji ni več, najbližji pa je v Budimpešti. Ko smo to omenili Kanalcu, je zgolj dodal: "Moji ljudje očitno urejajo zadeve nekoliko hitreje, bolj ekspeditivno, v Olimpiji pa očitno ne."

Novembrski članek o spornih dovoljenjih za prebivanje najdete TUKAJ.