Vodja ekipe Katjuša Andrej Čmil je sporočil, da se bo Di Luca potegoval za mesto v ekipi na dirki po Španiji.

Kariero zmagovalca italijanskega Gira leta 2007 je zaznamovala dopinška afera. Zaradi dveh pozitivnih testov krvnega dopinga CERA na dirki po Italiji leta 2009 je dobil dveletno prepoved nastopanja, ki pa so jo pozneje omilili, ker je zgledno sodeloval v postopku. Tako bi lahko teoretično nastopal že konec lanskega leta, a ni našel ekipe.

"Zdaj sem povsem drug človek," je dejal Di Luca. "V igri je bila tudi ekipa Astane, a Katjuša ima boljši projekt. Ne bom dobival plače, moji dohodki bodo premije," je še pojasnil kolesar.

Tudi švicarsko vrhovno sodišče proti Valverdeju

Španski kolesar Alejandro Valverde se bo moral sprijazniti, da je zaradi uporabe nedovoljenih poživil izključen z vseh tekmovanj do leta 2012. Danes je namreč tudi švicarsko vrhovno sodišče pritrdilo odločitvi Športnega razsodišča v Lozani, ki je lani maja razsodilo v prid Mednarodne kolesarske zveze in svetovne antidopinške organizacije.

Uci in Wada sta po ugotovitvah italijanskih organov za pregon uporabe nedovoljenih substanc zahtevali prepoved tekmovanja za 30-letnega kolesarja po vsem svetu. Italijani so namreč v odmevni operaciji Puerto razkrili povezavo med Valverdejem in kliniko v Madridu, ki je bila vpletena v doping v športu. Valverdeju so namreč Italijani leta 2008 vzeli vzorec krvi in preko tega dokazali, da je bila kri kolesarja tudi med odkritimi v Madridu.

Čeprav je športno razsodišče (Cas) v Lozani najvišji pravni organ v športu, pa švicarska zakonodaja omogoča vrhovnemu sodišču razveljavitev njegovih odločitev. Valverdeju zdaj preostane le še ena možnost, pritožba na evropsko sodišče za človekove pravice.

Valverde je bil v času, ko mu je Cas naložil dvoletno kazen, vodilni kolesar na svetovni lestvici. Zaradi kazni bo Španec ostal brez lovorik iz leta 2010, zmage na dirki po Romandiji ter drugega mesta na dirki Pariz - Nica.