Simpatični 28-letni Beljačan Martin Koch je na 210. tekmi v karieri za svetovni pokala prišel do težko pričakovane prve zmage, ki pa je povsem zaslužena, saj je v obeh serijah poletel najdlje (210 in 213 metrov). "Velika tekma. Dolgo časa sem čakal na ta dan. Veselje je še toliko večje, ker sem zmago dosegel v poletih, ki jih obožujem. Posebna zahvala trenerju Alexandru Deissu, ki je vseskozi verjel vame," je povedal Martin Koch, ki mu je za zmago prvi čestital rojak in dominator v karavani Thomas Morgenstern, ki je konec tedna znova potrdil, da je z naskokom prvi skakalec sveta. Potem ko je v soboto z drugim mestom poskrbel za dvojno avstrijsko zmago, je včeraj že v prvi seriji s poletom 211,5 metra razblinil vse dvome o zmagovalcu. V osebno statistiko je vpisal 21. zmago v svetovnem pokalu, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je njegova prednost pred drugouvrščenim Švicarjem Simonom Ammannom (včeraj je bil drugi, potem ko je v prvi seriji podrsal pri 215,5 metra, kar bi bil nov rekord letalnice) že 402 točki.

"V soboto si je zmago dejansko zaslužil Martin Koch. Končno sem dočakal prvo zmago v poletih, zato sem še toliko bolj ponosen na dejstvo, da sem tudi dober letalec, saj sem do prvega mesta prišel v zelo težkih vetrovnih pogojih," je povedal Thomas Morgenstern po tekmah v nekoliko okrnjeni konkurenci, saj so izmed najboljših manjkali Norvežan Jacobsen, Japonec Ito, Rus Karelin ter Avstrijca Kofler in Fettner.

Devetindvajsetletni Kranjec je znova potrdil, da je rojeni letalec, do najboljših dosežkov v sezoni pa je prišel tako, da je v finalu stopnjeval nastop, saj je v soboto s sedmega poletel na četrto mesto, v nedeljo pa z osmega na šesto. S tem je ostal v igri za ubranitev malega kristalnega globusa za posebno točkovanje poletov, ki ga je osvojil v lanski sezoni, saj je letos do konca še pet tekem posameznikov v Oberstdorfu, Vikersundu in Planici. Tudi Jurij Tepeš je s 15. in 17. mestom potrdil, da je specialist za polete. Tomaž Naglič je prve točke v svetovnem pokalu nadgradil še z osebnim rekordom 181 metrov, ki ga je postavil včeraj v poskusni seriji.

"Za nami je lep in uspešen konec tedna, saj gre krivulja uspehov navzgor. Vodstvo tekmovanja je imelo veliko dela z iskanjem zaletišča, saj je veter zelo spreminjal smer. Robi Kranjec je prišel do super rezultata. Je tik pod odrom za zmagovalce, kar je vsekakor zelo velik uspeh, ki ga je potrdil še s šestim mestom. Jurij Tepeš je naredil najboljši rezultat v svetovnem pokalu, čeprav je imel malce smole, ko so v soboto pred njim znižali zaletišče. Že na treningu in v kvalifikacijah je prikazal zelo suverene polete, saj je vse bolj samozavesten. Nastop Tomaža Nagliča je odličen, saj je prvič prišel v svetovni pokal, prvič letel in takoj dosegel točke, kar je več, kot smo pričakovali od njega. V nedeljo smo imeli v prvi seriji boljše pogoje, a nismo naredili najboljših skokov, v finalni seriji pa smo naredili zelo dobre skoke, a smo imeli slabe pogoje. Na koncu se je vse skupaj poravnalo. Lahko bi iztržili tudi manj, a če bi se nam kakšna stvar več izšla, bi bili pa lahko tudi kakšno mesto višje," je povedal slovenski selektor Matjaž Zupan, ki bo v sredo skupaj z Robijem Kranjcem odpotoval na naslednji tekmi v Saporo na Japonskem, kjer ga bodo že pričakali Jernej Damjan, Mitja Mežnar in Matic Kramaršič, ki so že v Aziji.